Liderii PSD, PNL, UDMR, USR și ai Minorităților Naționale continuă miercuri discuțiile pe marginea formării viitoarei coaliții de guvernare și stabilirii unui candidat comun la alegerile prezidențiale, au declarat surse politice pentru Știripesurse.ro.
Discuțiile de miercuri dintre partidele proeuropene s-au încheiat. Potrivit informațiilor provenite de la surse politice, noul executiv ar urma să aibă mai puține ministere, 16 în loc de 18, relatează Digi24.
Ministerul Familiei, înființat în 2021, ar urma să dispară. Condus de Gabriela Firea, după formarea coaliției PSD-PNL-UDMR, ar fi fost înființat special pentru aceasta, au susținut mai multe voci. Ar urma să dispară și Ministerul Energiei, care va fi comasat cu Ministerul Economiei.
Un consens pare să fi întrunit și propunerea de a reduce numărul secretarilor și subsecretarilor de stat, ajuns la un nivel record. Nu s-a ajuns însă la o cifră asupra căreia să se cadă de acord. S-a decis toTuși că fiecare minister va avea un singur secretar general și un singur secretar general adjunct.
Tot miercuri au loc și primele discuții tehnice între delegațiile partidelor proeuropene pentru armonizarea unui program comun de guvernare, relatează Gândul, care citează surse politice din PSD și USR.
Discuțiile au început în jurul orei 12.00, la Parlament. Deși întâlnirea adună la aceeași masă reprezentanți ai partidelor, aceasta se va desfășura „la nivel tehnic”, fără participarea liderilor acestor formațiuni.
Discuțiile vor fi purtate de experți ai fiecărui partid, care vor avea rolul de a elabora și armoniza detaliile programului de guvernare, au mai precizat sursele citate.
Din delegațiile care participă la discuții fac parte: din partea PSD, Adrian Chesnoiu și Adrian Țuțuianu; din partea PNL, Ciprian Ciucu și Mircea Abrudean; din partea USR, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea; din partea UDMR, Szabó Ödön și Lóránd Turos; din partea minorităților, Varujan Pambuccian.
După încheierea discuțiilor, fiecare delegație va merge la partidul său pentru a prezenta concluziile
Prim-vicepreședintele USR, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte din acesta, menționând că partidul o susține în continuare pe Elena Lasconi drept candidat la președinție, dar că problema prezidențialelor nu trebuie tranșată acum între partidele proeuropene.
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, și-au anunţat, la finalul primei runde de consultări care a avut loc marţi seara, angajamentul pentru un program de guvernare comun şi susţinerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidenţiale.
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament al României pe 20 decembrie, la ora 14.00. În urma consultării partidelor parlamentare, șeful statului urmează să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va prezenta Camerei Deputaților și Senat un program de guvernare și o listă de miniștri și va cere votul Parlamentului pentru învestirea următorului Guvern.