Sport

Diseară, la TVR1: povești cutremurătoare ale gimnastelor-campioane! ”Bătăile făceau parte din program. Nu ținea nimeni cont de noi”

Noi mărturisiri incredibile din culisele sportului de performanță din perioada comunistă vor fi prezentate în documentarul ”Adevăruri despre trecut”, care va fi difuzat de TVR.
20.10.2021 | 13:33
Diseara la TVR1 povesti cutremuratoare ale gimnastelorcampioane Bataile faceau parte din program Nu tinea nimeni cont de noi
Sursa foto: TVR
ADVERTISEMENT

Performanțele marilor noștri sportivi au fost printre puținele motive de bucurie din România sub dictatura soților Ceaușescu, iar gimnastica a fost sportul numărul 1 în perioada comunismului.

Documentarul ”Fabrica de 10”, realizat de Irina Luca, intră în culisele sportului cu cele mai multe medalii olimpice din epoca dictaturii comuniste. Povești despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep să iasă la iveală. Cele două episoade se văd la TVR 1 pe 20 şi 27 octombrie, de la ora 22.00.

ADVERTISEMENT

”Adevăruri despre trecut”, dezvăluiri dureroase ale marilor sportive

Postul public de televiziune a lansat în 6 octombrie seria de documentare istorice, cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața românilor în comunism.

În următoarele două săptămâni, pe 20 şi 27 octombrie, emisiunea ”Adevăruri despre trecut” pătrunde în lumea închisă a gimnasticii de performanță.

ADVERTISEMENT

 

”În epoca dictaturii comuniste, gimnastica, sportul cu cele mai multe medalii olimpice era, pentru privitori, prilej de mândrie și bucurie națională. Când admiram săriturile incredibile, grația, concentrarea gimnastelor și ascultam emoționați Imnul României, nu bănuiam abuzurile din spate.

Astăzi, povești despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep sa iasă la iveală”, spune Irina Luca, realizatoarea documentarului ”Fabrica de 10”.

ADVERTISEMENT

După ce a studiat arhivele Securității și ale Ministerului de Externe, cele 36 de volume din Dosarul ”Problema Sport”, istoricul Stejărel Olaru a scris cartea ”Nadia și Securitatea”. Acesta a relatat în volumul său despre păienjenișului de informatori și decidenți politici din jurul sportivei.

Stejărel Olaru, sursa foto: TVR

”Totul era politizat, nu doar gimnastica. Așa era construit sistemul. Gândiți-vă că Ceaușescu ajunsese să indice câte medalii să câștige un sportiv sau o echipă care participa la un campionat internațional.

ADVERTISEMENT

Am aflat, de exemplu, că la sfârșitul anilor ’70, Elena Ceaușescu obișnuia să indice ca Nadia să aducă ’vreo 2 – 3 medalii de aur’. Atâta timp cât sportul făcea excelență, nu numai în gimnastică, ci şi în fotbal, tenis, handbal, Nicolae şi Elena își dădeau cu părerea, iar părerea lor se transforma în obiectiv politic”, punctează Stejărel Olaru.

Georgeta Gabor: ”Cred că am iertat foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”

Pentru ”Fabrica de 10”, documentarul pe care TVR 1 îl va difuza în două părți în emisiunea ”Adevăruri despre trecut”, realizatoarea Irina Luca a stat de vorbă cu foste gimnaste olimpice și antrenori.

Iar dacă pentru Anca Grigoraș, acum Președintă a Comitetului Tehnic Feminin al ”European Gymnastics”, ”gimnastica a fost o mare familie”, pentru Georgeta Gabor, a fost un lung șir de abuzuri.

Georgeta Gabor, sursa foto: TVR

”Când te coborai de pe podium și te urcai în mașină, intrai în aceeași rutină: la fel n-am mâncat în seara aceea. (…) Te cântărea de două ori, de trei ori pe zi, de 4 ori. Și dacă beai o gură de apă, era normal ca 5 grame să se vadă (…)

Nu ținea nimeni cont de noi, nu te întreba nimeni daca ți-e rău sau ți-e bine, dacă iți dorești sau nu îți dorești ceva, dacă ești sănătos sau nu… Nu, tu erai bun pentru a obține niște rezultate. Și a culege alții niște lauri.

Fiecare, cumva, eul îl avea satisfăcut. Fiecare dintre cei din jurul nostru. De la părinți, profesori, antrenori, conducători. Fiecare, la un anumit nivel, a primit ceva pentru rezultatele astea”, a rememorat gimnastă care a făcut parte din Lotul Olimpic de la Montreal.

Iar poveștile sunt completate, în documentar, de multipla medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles, Ecaterina Szabo.

Kati Szabo, sursa foto: TVR

”Bătăile făceau parte din program. Cât am fost mică, mă gândesc ca așa a fost sistemul. Dar niciodată nu mi-am pus întrebarea: Oare așa trebuie făcut? Poate era în program. Nu știu”, a povestit cea alintată Katy Szabo.

Nadia Comăneci a preferat să nu dea curs invitației realizatorilor TVR

”O poveste are întotdeauna trei versiuni”, scrie Nadia Comăneci în autobiografia ”Scrisori către o tânăra gimnastă”: ”Versiunea ta, a mea și adevărul”.

”Versiunea Nadiei nu apare în documentar. Invitată să vorbească despre ce a însemnat gimnastica românească înainte de 1989, Nadia a răspuns că își amintește foarte puțin, doar anumite participări la competiții internaționale”, precizează Irina Luca, realizatoarea documentarului.

Nadia Comăneci a refuzat să vorbească despre subiect
Nadia Comăneci a refuzat să vorbească despre subiect

Cele două părți ale documentarului ”Fabrica de 10” vor putea fi urmărite sub genericul ”Adevăruri despre trecut”, la TVR 1, miercuri, pe 20 şi 27 octombrie, la ora 22.00.

ADVERTISEMENT