News

Apare un nou partid. Disidenții din PNL așteaptă să fie excluși după votarea noului guvern. Orban, amenințat cu excluderea

Gruparea Orban estimează că votul de încredere dat în Parlament viitorului guvern PNL-PSD va echivala cu formarea unui nou partid politic, prin excluderea liberalilor care nu vor vota acest cabinet.
09.11.2021 | 14:46
Apare un nou partid Disidentii din PNL asteapta sa fie exclusi dupa votarea noului guvern Orban amenintat cu excluderea
Ruptura dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu urmează să fie oficializată după votul de învestire al noului guvern
ADVERTISEMENT

Pentru disidenții grupați în jurul lui Ludovic Orban, formarea unui guvern PNL-PSD va duce la scindarea formațiunii, deocamdată nefiind cert momentul în care ruperea partidului se va produce.

În momentul de față sunt două scenarii posibile: fie Orban va fi exclus în zilele următoare din partid, iar cei apropiați îl vor urma prin demisie, fie excluderea va fi o sancțiune colectivă aplicată tuturor parlamentarilor PNL care nu va vota un guvern comun cu PSD.

ADVERTISEMENT

Însă disidenții din partid nu-și fac iluzii că vor fi urmați de toți cei care au votat împotriva coaliției cu PSD la ședința Biroului Politic Național.

Un nou partid liberal, după votul de învestire

Un apropiat al lui Orban, deputatul Antonel Tănase, președintele organizației PNL Sector 3, a confirmat că Florin Cîțu l-ar fi amenințat cu excluderea din partid pe Ludovic Orban la ședința BPN de luni seara. „Dacă îl dă afară pe Orban, probabil ne dă afară pe toți”, a declarat, pentru FANATIK, Antonel Tănase.

ADVERTISEMENT

În cazul în care președintele Florin Cîțu nu-și  pune în practică amenințarea, momentul rupturii ar urma să fie votul de acordare a încrederii în noul guvern, întrucât liberalii pro-Orban nu intenționează să susțină un cabinet PNL-PSD, iar sancționarea lor prin excludere ar deveni inevitabilă.

Nu cred că vor avea curaj foarte mulți, dar cred că vor mai pleca în afară de gruparea Orban. În afară de primul val, că noi  am fost mai mulți, în jur de 55 de parlamentari în preajma Congresului. Acum am rămas 17 dezafiliați, mai sunt vreo 20 care abia așteaptă să vadă ce se întâmplă, iar din ăștia cred că jumătate vor pleca imediat după ce se votează guvernul. În condițiile alea, probabil vom fi dați afară sau plecăm noi voluntar și probabil va apărea un nou partid”, a estimat Tănase.

ADVERTISEMENT

Cum a decurs ședința de la PNL

Acesta suspectează faptul că actuala conducerea ar avea deja o înțelegere cu social-democrații care ar include o colaborare de până la 7 ani între cele două partide, lucru menționat ca posibil chiar de Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, într-o emisiune la Digi24. Dîncu a vorbit atunci chiar de conducerea prin rotație a Guvernului de cele două formațiuni politice.

Acum nu știu cum se vor derula negocierile. Din partea PSD am auzit că ar fi o construcție pe șapte ani. Dacă va fi pe șapte ani și vor merge pe liste comune în 2024, greu de spus acum. Cred că asta își dorește și președintele. Mie mi s-a părut aseară că unii colegi care au participat și-au dat seama că dezbaterea nu este una sinceră pentru că cei șase – Florin Cîțu, prim-vicepreședinții și secretarul general Dan Vîlceanu – știau care este tema, dar ei au vrut să vadă care sunt opiniile principiale”, a mai spus Antonel Tănase.

ADVERTISEMENT

Acesta crede că numărul membrilor Biroului Politic Național care nu sunt mulțumiți de alianța cu PSD ar fi mai mare decât cei 22 care au votat împotrivă. Potrivit lui Tănase, Florin Cîțu ar fi început invers procedura de vot din cadrul ședinței de ieri, mai întâi cerându-le să-și  exprime vot cei care se opun începerii negocierilor cu PSD. După numărarea celor 22 de voturi și constatarea faptului că nu există abțineri, Cîțu ar fi scăzut din numărul de 70 de persoane prezente pe cei care au votat „contra” și astfel a rezultat numărul de 48. Astfel, președintele a evitat un vot mai strâns care „ar fi ieșit prost la imagine”.

Însă chiar dacă o parte destul de importantă a conducerii nu-și dorește o alianță cu PSD, asta nu înseamnă că toți sunt dispuși să-l urmeze pe Orban într-un nou partid, iar acest lucru este recunoscut chiar de persoane apropiate fostului lider al partidului.

Alianța cu PSD, acceptată cu jumătate de gură

Au votat ei împotrivă, dar o să execute ce a decis Cîțu că doar nu o să lase puterea prin județe. E vorba dacă ai coloană vertebrală sau gelatină… O să le fie mai greu când se vor face noile majorități prin consiliile locale și vor trebui  să dea niște funcții la PSD. Să-i văd atunci ce vor face când se pomenesc pe cap cu prefecți de la PSD”, a declarat un alt parlamentar din gruparea Orban.

Ce nu vor ei să vadă e că viitorul premier dat de PNL o să primească mai multe voturi de la pesediști decât de la propriul partid, și că așa își vor da și ei seama cam cum o să fie următorii ani cu PSD”, a continuat acesta.

Un exemplu ar fi primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, președintele organizației PNL București. Chiar dacă acesta s-a opus guvernării comune cu PSD, nu este văzut de cei din gruparea Orban ca un potențial aliat. Potrivit acestora, opoziția lui Ciucu s-ar fi datorat unui calcul simplu, anume că alierea partidului cu PSD ar compromite șansele candidaților PNL la următoarele alegeri locale din București, în condițiile în care USR este foarte puternic în Capitală.

Un alt deputat care și-a anunțat recent dezafilierea de la grupul PNL, sibianul Constantin Șovăială, i-a acuzat pe colegii care nu au vorbit deschis împotriva alianței cu social-democrații.

Este clar pentru toată lumea că “mariajul” cu PSD este contra-naturii. Dar toți tac. Au „înghițit broasca” crezând că se vor transforma în prințesă peste noapte. Alții se uită în „lampa lui Aladin” și nu văd nimic frumos în acel luciu. De ce a fost nevoie de PSD? Nu era o situație fără ieșire atât timp cât se putea reface coaliția cu USR”, a scris Șovăială pe Facebook.

ADVERTISEMENT