News

Disney interzice trei desene animate extrem de populare. Irina Margareta Nistor: O aiureală exagerată

26.01.2021 | 20:05
Disney interzice trei desene animate extrem de populare Irina Margareta Nistor O aiureala exagerata
Disney interzice trei desene animate extrem de populare. Irina Margareta Nistor: O aiureală exagerată. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizie controversată luată de compania Disney. Platforma de streaming video a interzis accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor seriale de desene animate extrem de populare. Criticul de film Irina Margareta Nistor cataloghează drept ”o aiureală exagerată” această cenzură.

Astfel, producții celebre de animație, precum ”Pisicile aristocrate”, ”Dumbo” și ”Peter Pan”, au fost blocate din cauza unor scene considerate a conține stereotipuri ori prejudecăți rasiale, scrie Sky News.

ADVERTISEMENT

În acest moment, cele trei desene au fost eliminate de la secțiunea ”Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoțite de un avertisment referitor la ”descrieri negative”.

Trei desene animate populare, interzise de Disney

Măsură controversată și contestată luată de Disney. Trei dintre cele mai iubite desene animate, Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate, care au încântat generații întregi de copii, sunt interzise copiilor care au vârsta mai mică de 7 ani.

ADVERTISEMENT

În momentul în care sunt redate pe platforma de streaming Disney+, animațiile enumerate mai sus, afișează un avertisment despre stereotipuri.

”Acest program include descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum.

ADVERTISEMENT

În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, au transmis cei de la Disney.

Irina Margareta Nistor: Un ridicol total

Irina Margareta Nistor, cunoscutul critic de film din România, a reacționat după decizia Disney de a interzice pentru copii, trei dintre cele mai celebre desene animate.

ADVERTISEMENT

”Eu nu sunt de acord, pentru că este de un ridicol total toată povestea asta. Pe lângă faptul că nu ai cum să convingi un copil de șapte ani ce este rasismul, adică el oricum nu percepe și niciuna din scenele astea nu a fost gândită ca atare.

E o aiureală totală! Un singur lucru bun e că toată lumea o să revadă cu mare plăcere filmele astea, iar părinții pot în continuare să le acceseze. Numai copiii până în șapte ani nu pot, care oricum nu cred că accesau în mod special Disney+ ăsta.

Cred că este pur și simplu o exagerare și dacă e vorba așa, putem să găsim o grămadă de alte chestii, pentru că, acei copii fumau o pipă: Păi ce facem? Îi lăsăm să fumeze? În “Pisicile Aristocrate” era majordomul care bea și fumează… adică putem să găsim la nesfârșit tot felul de lucruri în neregulă, că suntem experți la tot ceea ce înseamnă cenzură și am avut-o până în ’89.

Totul a început cu “Pe aripile vântului”, dar de la filmele pentru adulți, până la desenele pentru copii… e absolut ridicol și nu au niciun rost. Văd că mai nou, și ciorile au o conotație rasistă”, a declarat Irina Margareta Nistor, în direct la România TV.

ADVERTISEMENT