News

Dispar informații din cataloagele școlare. Ce nu se va mai regăsi în acestea în noul an școlar

În cataloagele școlare anumite informații nu vor mai fi prezentate începând cu următorul an școlar, anunță Ministerul Educației.
26.08.2021 | 22:00
Dispar informatii din cataloagele scolare Ce nu se va mai regasi in acestea in noul an scolar
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a publicat în urmă cu câteva zile o serie de măsuri pe care le-a aprobat, printre care și un program-pilot care va oferi o masă caldă elevilor din 150 de unități din învățământul pre-universitar.

Schimbări s-au înregistrat și la nivelul creșelor, acestea urmând să fie arondate grădinițelor administrate de către autoritățile locale, iar educația timpurie a copiilor va începe cu 11 luni.

ADVERTISEMENT

Ce informații dispar din cataloagele școlare începând cu noul an școlar

Diriginții și celelalte cadre didactice nu va mai trebui să îi întrebe pe părinții elevilor detalii despre activitatea profesională, referitoare la funcție sau meserie, conform informării nr. 128RS/26.08.2021 trimisă de către Ministerul Educației către toate inspectoratele școlare și directorii școlilor, citată de Edupedu.ro.

“Începând cu anul școlar 2021 – 2020, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor”, se arată în documentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Actul este semnat de către Radu Szekely și Sorin Ion, cei doi secretari de stat, și explică motivele de natură juridică și socială care stau la baza acestei decizii.

 “[…] respectând prevederile GDPR și prevederile Legii nr 180 din 18 iulie 2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE, în fila corespunzătoare a catalogului școlar, vor rămâne necompletate rubricile dedicate locului de muncă al părinților, dacă aceste rubrici sunt prevăzute.

ADVERTISEMENT

 Această solicitare vine în sprijinul asigurări echității și egalității de șanse, indiferent de contextul social și de statutul socio-economic al familiei”, conform documentului citat de Edupedu.ro

Începând cu acest an școlar, până când vor fi actualizate documentele de studiu, diriginții și învățătorii vor completa doar anumite informații referitoare la părinți.

ADVERTISEMENT

“Până la actualizarea actelor de studiu, profesorii diriginți și învățători vor completa doar rubricile referitoare la adresa și numărul de contact al părinților reprezentanților legali ai elevilor”, se mai prezintă în informare.

Părinții vor ca măștile elevilor să fie oferite gratuit de autorități. Ce spun despre măsurile din școli

Secretarul General al Federației Asociațiilor de Părinți, Gabriel Chichioreanu, a transmis că este nevoie ca părinții să fie sprijiniți cu echipamente de protecție a elevilor și că măștile ar trebui să fie distribuite de către autorități.

“Este nevoie de susținerea familiilor prin achiziția acestor măști de către unitățile școlare sau de către autoritățile locale și puse la dispoziția copiilor la intrarea în sălile de clasă. Cu atât mai mult cu cât un copil are nevoie de două măști zilnic”, a spus secretarul general al Federației Asociațiilor de Părinți, la Antena 3.

ADVERTISEMENT