Sport
notix pixel id

Dispare Astra după retrogradarea în Liga 2?! Coincidenţele care anunţă dezastrul pentru echipa lui Ioan Niculae

Astra a retrogradat în Liga 2 şi e în pragul dispariţiei. FANATIK îţi prezintă coincidenţele care anunţă dezastrul la Giurgiu.
19.05.2021 | 21:47
Dispare Astra după retrogradarea în Liga 2?! Coincidenţele care anunţă dezastrul pentru echipa lui Ioan Niculae
Dispare Astra după retrogradarea în Liga 2?! Coincidenţele care anunţă dezastrul pentru echipa lui Ioan Niculae
ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu a retrogradat în Liga 2 după meciurile din ultima etapă a play-out-ului, iar situaţia pare una fără ieşire. Calificată în finala Cupei României, echipa lui Ioan Niculae se află în situaţia lui Rocar Bucureşti din 2001, iar coincidenţele între cele două sunt uluitoare.

Dispare Astra după retrogradarea în Liga 2?! Coincidenţele care o leagă de Rocar Bucureşti

La fel cum se va întâmpla cu Astra Giurgiu, Rocar Bucureşti a jucat finala Cupei României în 2001 la scurt timp după retrogradarea în liga a doua. Totul pare copiat până la ultimul detaliu, din moment ce distanţa între ultimul meci din campionat şi finală a fost de trei zile în urmă cu 20 de ani, aceeaşi ca şi acum. Ultimul act al Cupei României este programat să se joace pe 22 mai.

În sezonul 2000-2001, Rocar Bucureşti a fost antrenată de Dumitru Dumitriu, fostul secund al lui Anghel Iordănescu la naţionala României în perioada 1993-1994. Astra a avut nu unul, ci doi foşti secunzi de naţională pe bancă. În toamna lui 2020, giurgiuvenii l-au adus la echipă pe Eugen Neagoe, mâna dreaptă a lui Victor Piţurcă în ultimul mandat al acestuia la naţională.

ADVERTISEMENT

Cu rezultate modeste în primăvara lui 2021, Eugen Neagoe a fost demis în timpul play-out-ului, iar conducătorii l-au adus pe Ionuţ Badea, secund la naţionala României în perioada 2014-2017, în mandatele lui Anghel Iordănescu şi Christoph Daum.

Problemele la Astra Giurgiu au apărut din momentul în care Ioan Niculae, patronul echipei, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. În 2001, Gheorghe Florea, finanţatorul Rocarului, a început să se confrunte cu primele probleme legale, iar echipa a început să coboare spre subsolul clasamentului, ca mai apoi să retrogradeze.

ADVERTISEMENT

Ultima zvâcnire a Rocarului, finala Cupei României cu Dinamo

Pe 16 iunie 2001, la trei zile după retrogradarea în Divizia B, Rocar Bucureşti avea ultima ieşire de gală. La pauza finalei Cupei României, disputată pe stadionul “Lia Manoliu”, jucătorii lui Dumitru Dumitriu erau în avantaj pe tabelă, după golurile marcate de Cosmin Ursu şi Mihai Nicolae.

În a doua repriză, Marius Niculae, cu o dublă, şi Adrian Mihalcea, care marcase şi în prima repriză, au adus trofeul în “Ştefan cel Mare”, la finalul unui sezon în care “câinii” pierduseră titlul în faţa rivalei Steaua. De menţionat că Rocar Bucureşti avea o echipă bună în sezonul 2000-2001, cu jucători precum Daniel Prodan, Călin Zanc, Leonard Nemţanu, Romulus Buia, Dan Alexa sau Bogdan Vrăjitorea.

ADVERTISEMENT

Dezastru pentru echipele care au retrogradat în Liga 2

De când sistemul cu play-off şi play-out a fost implementat în Liga 1, echipele care au retrogradat în Liga 2 au avut mari probleme. Petrolul Ploieşti, ASA Târgu Mureş sau Daco-Getica Bucureşti au intrat în faliment, cu menţiunea că prahovenii s-au reînfiinţat şi s-au întors în Liga 2.

ACS Poli Timişoara şi Pandurii Târgu Jiu au ajuns în Liga 3, în timp ce Dunărea Călăraşi şi Concordia Chiajna, ultimele retrogradate, au evoluat în Liga 2 în ultimele două sezoane.

ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu pică în Liga 2 cu datorii uriaşe

Trecând peste coincidenţe, situaţia financiară a Astrei anunţă perfect dispariţia echipei din Giurgiu. Cu un sezon tulburat de problemele cu salariile, formaţia care în 2016 câştiga titlul va ajunge în Liga 2 cu o bilă grea.

Conform raportului financiar pe 2020, Astra Giurgiu are datorii cifrate la 85.848.713 lei (aproximativ 17.400.000 de euro). Mai mult decât atât, clubul lui Ioan Niculae a încheiat anul trecut cu pierderi financiare, cu un minus de 10.493.684 lei (aproximativ 2.000.000 de euro).

ADVERTISEMENT

Jucătorii anunţă scenariul de coşmar pentru Astra Giurgiu

Valerică Găman este unul dintre jucătorii care au fost actori principali în mărirea, dar şi decăderea Astrei. Fundaşul de 32 de ani a prins pe teren succesul titlului din 2016 şi retrogradarea din 2021, iar verdictul este unul crunt pentru giurgiuveni.

“Dacă va retrograda echipa, mai sunt şanse mici să mai continue”, spunea Valerică Găman după înfrângerea din meciul cu FC Voluntari, scor 0-3, din penultima etapă a play-out-ului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik