News

Dispare bancnota de 500 de euro. De ce nu mai tipăresc Austria şi Germania aşa-numita “Bancnotă Bin Laden”

26.04.2019 | 21:31
De ce nu se mai tipărește bancnota de 500 de euro în Austria și Germania?

Germania ș Austria nu vor mai emite bancnota euro “bin Laden” din cursul zilei de astăzi. Banca Centrală Europeană a anunțat în anul 2016 că va înceta să mai emită bancnote de 500 de euro din cauza “îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”. Acest lucru trebuia să se întâmplă până la finele anului 2018.

Germania și Austria nu mai emit bancnota de 500 de euro!

Cu toate că Banca Centrală Europeană a anunțat faptul că nu va mai emite bancnota “bin Laden” de la finele lui 2018, acest lucru s-a înmplat acum. Din cursul zilei de asttăzi, 26 aprilie, bancnota de 500 de euro nu va mai fi prezentă în Germania și Austria din cauza îngrijporărilor ridicate că acestea ar putea facilita activitățile ilicite.

Banca Centrală a Germaniei a precizat joi că în decursul acestei săptămâni s-a înregistrat o solicitare masivă pentru bancnota de 500 de euro, cererea fiind stabilită de la începutul anului, conform Agerpres. “Prefer să utilizez numerarul pentru plăţile mari. Asta nu înseamnă că sunt implicat în ceva dubios”, a mărturisit Rolf, tehnician medical în vârstă de 61 de ani din Marburg, vestul Germaniei, care a cumpărat chiar şi un automobil second hand folosind bancnote de 500 de euro.

Bancnota de 500 de euro nu va mai fi emisă în Germania și Austria
Bancnota de 500 de euro nu va mai fi emisă în Germania și Austria

Moldovenii cu bancnote de 500 de euro nu trebuie să se îngrijoreze

Astfel, ”fiecare persoană va putea utiliza în continuare bancnotele de 500 de euro ca mijloc de plată. Aceste bancnote vor putea fi cheltuite și păstrate”, potrivit BCE. Banca Centrală Europeană arată că bancnotele de 500 de euro vro continua să fie un mijloc de plată legal.

De asemenea, se anunță că moldoveni cu bancnote cu valoarea aceasta nu au motiv de îngrijorare. Banca Națională a Moldovei a anunțat că bancnota de 500 de euro va rămâne mijloc de plată și își va păstra valoarea. Aceasta se poate schimba în conttinuare la un schimb valutar de pe teritorul Moldovei chiar și la băncile comerciale. Ea poate fi utilizată și la efectuarea plăților în țările zonei euro.