Dispare cafeaua de la aparat? Vestea care ar putea să facă mult mai tristă diminețile românilor. Iată ce se va întâmpla, de acum încolo, cu această băutură servită la pahar.
Nicio dimineață nu este completă fără cafea. Indiferent de forma în care este servită, cafeaua oferă energie tuturor. Din păcate, în curând, este posibil ca românii să nu mai aibă la dispoziție faimoasele aparate de cafea.
Aparatele de cafea fac diminețile mult mai ușoare. Sunt amplasate aproape peste tot, în clădirile de birouri, în covrigării, în magazine, astfel că oricine își poate începe dimineața cu un pahar de cafea.
Cafeaua de la aparat, așa cum o numesc românii, este o variantă ieftină și rapidă. În loc să piardă timp la cafenele, mulți români preferă să apese un buton și să le fie servită cafeaua dorită.
Ei bine, în curând, aparatele de cafea ar putea deveni de domeniul trecutului. Mulți dintre cei care au în posesie astfel de aparate se gândesc serios să renunțe la ele. Motivul?! Începând cu 1 octombrie 2024, automatele de băuturi trebuie să fie dotate cu casă de marcat și să ofere bon.
ANAF a implementat această măsură pentru ca proprietarii de automate de băuturi să nu mai scape de plata impozitului pe profit. Efectele le vor resimți și consumatorii care, în unele cazuri, pot fi obligați să plătească cu cardul, chiar dacă suma este infimă.
Potrivit observatornews.ro, în România există peste 120.000 de automate de băuturi. Cele mai multe dintre ele sunt amplasate în clădirile de birouri, acolo unde există și cel mai mare consum.
Deși vânzările merg pe bandă rulantă, momentan, niciun astfel de automat nu oferă bon fiscal. Din cauză că nu sunt prevăzute cu o casă de marcat, încasările nu pot fi înregistrate.
Măsura obligatorie i-a luat pe proprietarii de automate de cafea prin surprindere. Nimeni nu se aștepta la așa ceva, iar din acest motiv, mulți iau în considerare să renunțe la afacerea care le asigură un venit generos.
Temeri există și de partea clienților. Pentru ca un automat de cafea să fie prevăzut cu o casă de marcat, investiția poate ajunge și la 4.000 de euro. Băutorii de cafea se tem că prețul cafelei va crește, tocmai pentru a acoperi costurile sistemului electronic.
Odată cu aplicarea noii măsuri, Guvernul vrea ca totul să fie fiscalizat. Nu doar automatelor de cafea li se vor aplica această regulă, ci și spălătoriilor automate.