News

Dispare un tip de pensie! Ce categorie de români va fi afectată

10.06.2019 | 11:03
Dispare un tip de pensie Ce categorie de romani va fi afectata

Din anul 2021 va exista un singur tip de pensie anticipată, conform datelor oficiale transmise de guvern. Așadar, dispare un tip de pensie și vor suferi mai mulți români din cauza asta. Pensia anticipată parțială nu va mai exista peste doi ani de zile, iar această prevedere este una dintre principalele schimbări aduse de noua lege a pensiilor.

Pensia anticipată parțială va dispărea

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, se arată în legea pensiilor, actul care reglementează pensiile anticipate.

Practic, pensia anticipată va fi transformată în pensie pentru limită de vârstă. Conform actului normativ, se va înlătura diminuarea de cuantum și se vor aduna perioadele de stagiu de cotizare care au fost realizate pentru pensionarea anticipată. Vârstele de pensionare se mențin la fel: 63 de ani la femei și 65 de ani pentru bărbați.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, îi asigură pe români că sunt bani de pensii. Sursa foto: Botoșani News

Ministrul Muncii susține că sunt bani de pensii

Astfel, conform noii legi, viitoarea pensie anticipată se va putea realiza doar cu 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru cei care au contribuit la stat. Dacă s-a realizat stagiul complet de cotizare, atunci pensionarea anticipată va putea fi cerută conform reglementărilor în vigoare. Acest stagiu este de 35 de ani.

“În primul rând, vreau să le spun tuturor să nu ia în seamă nicio declaraţie alarmantă că nu sunt bani de pensii, cum că nu avem prevăzut în buget acest bani sau că banii de majorări nu se vor acorda. Astfel de declaraţii le-am numit eu la un moment dat iresponsabile şi le cataloghez şi acum la fel”

„Am avut parte de ele şi pe perioada anului 2017 şi pe perioada anului 2018. Mai mult decât atât, ştim cu toţii că această lege de recalculare a pensiilor nu era cuprinsă în programul de guvernare dar majoritatea parlamentară şi-a asumat-o în parlament şi noi am spus acum că îndreptăm tot ce a fost făcut, cumva, la nelalocul lui”

„Suntem în situaţia în care care peste 33.000 de dosare de pensii au fost recalculate, în medie 30.000 vor fi puse în plată”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi în luna aprilie, la România TV.