Sport

Dispărut fără urmă timp de 3 ani! Calvarul prin care a trecut „Cristiano Ronaldo” din Coreea de Nord

Han Kwang-song, „Cristiano Ronaldo al Coreei de Nord”, are o poveste incredibilă, în care fotbalul este împletit cu... armele de distrugere în masă!
25.12.2024 | 07:54
Disparut fara urma timp de 3 ani Calvarul prin care a trecut Cristiano Ronaldo din Coreea de Nord
Han Kwang-song, supranumit „Cristiano Ronaldo al Coreei de Nord”, a trecut printr-un adevărat calvar din cauza regimului de la Phenian. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Să fii dorit de Liverpool sau Manchester City, echipele care au dominat ultimii ani Premier League, să joci în Serie A şi apoi să… dispari în fum! Cel mai talentat fotbalist din Coreea de Nord a trăit un calvar în ultimii ani, după ce visul său a fost spulberat chiar de politica dusă de ţara în care s-a născut. Han Kwang-song avea toate şansele să aibă o carieră frumoasă în Europa, dar totul s-a terminat brusc, pe 21 august 2020. Atunci a început calvarul atacantului poreclit „Cristiano Ronaldo al Coreei de Nord”.

Calvarul lui Han Kwang-song, „Cristiano Ronaldo al Coreei de Nord”

Coreea de Nord este o ţară închisă, de unde informaţiile apar greu şi mereu controlate de propaganda comunistă. Pentru un cetăţean de rând din Phenian, o vizită în Occident este asemănătoare cu un drum până pe Lună. Ceva interzis, imposibil. Cu toate acestea, guvernul nord-coreean le-a permis unor sportivi să plece peste graniţele păzite cu ferocitate.

ADVERTISEMENT

La fel ca în România de dinainte de 1989, sportul poate fi un bun ambasador. De acest lucru a profitat şi Han Kwang-song, născut pe 11 septembrie 1998, la Phenian. După ce a ajuns să înveţe la International Football School, în capitala Coreei de Nord, şi-a petrecut ultimii ani de juniorat în Europa. Marea şansă s-a numit ISM Academy din Perugia, care a reuşit, în 2015, să aducă mai mulţi juniori din Coreea de Nord în Italia.

„Jucam peste tot. I-am învins pe juniorii de la RB Salzburg sau Genoa şi imediat echipa noastră a atras interes. Întâi din Perugia, apoi din Italia şi, într-un final, din Europa”, a povestit într-un interviu Mauro Costorella, cel care i-a devenit mentor lui Han Kwang-song.

ADVERTISEMENT

Dintre toţi juniorii nord-coreeni, Han a fost cel care a ieşit cel mai mult în evidenţă, iar Liverpool şi Manchester City au început să se intereseze de el. „Cormoranii” au făcut pasul mai rapid, iar Barry Hunter, şeful scouterilor, a venit cu un plan. Acesta i-a spus micuţului atacant că va avea şansa să-l întâlnească pe Steven Gerrard. „Hunter i-a arătat o poză cu Gerrard şi pentru prima oară a văzut un puşti care nu exclama «Wow!» la vederea imaginii”, dezvăluia Costorella. Han Kwang-song habar nu avea cine este legendarul Steven Gerrard. În Coreea de Nord, cultura occidentală era total interzisă.

„Avem o problemă , e foarte bun”

Han nu a mai ajuns în Premier League, însă a primit un trial de 8 săptămâni la Cagliari. I-au trebuit doar 20 de minute ca să-i convingă pe oficialii clubului să-i ofere un contract.

ADVERTISEMENT

„Îmi aduc aminte că Mario Berreta mi-a spus că avem un junior din Coreea de Nord la antrenament şi m-a rugat să-l urmăresc. 20 de minute mai târziu i-am spus asistentului meu: «Cheamă-l pe Mario. Avem o problemă, e foarte bun»”, şi-a readus aminte Max Canzi, antrenor al echipei Cagliari U19.

Pe 10 martie 2017, Han Kwang-song a semnat un contract cu juniorii lui Cagliari. Salariul era cel minim, 1.500 de euro pe lună, însă vestea că un fotbalist din Coreea de Nord joacă în Italia a ajuns până în Parlament. Politicienii se temeau că nu cumva o parte din aceşti bani să fie redirecţionaţi spre regimul lui Kim Jong-un, însă discuţiile s-au stins repede.

ADVERTISEMENT

Lui Han Kwang-song îi era teamă să vorbească despre viața în Coreea de Nord

După ce a impresionat la U19, Han Kwang-song a făcut imediat pasul spre prima echipă, iar pe 2 aprilie 2017, la 18 ani şi 7 luni, a debutat în Serie A, 4 minute în Palermo – Cagliari 1-3. O săptămână mai târziu, intrat pe teren în minutul 81, atacantul nord-coreean a reuşit să marcheze primul lui gol în Cagliari – AC Torino 2-3. Imediat, conducerea clubului i-a oferit un nou contract, iar în următorul sezon l-a trimis sub formă de împrumut la Perugia.

Cu 7 goluri marcate în 17 meciuri din Serie B, Han a fost rechemat la Cagliari, unde a mai bifat 7 prezenţe în prima ligă italiană. Adaptarea la viaţa din Italia a fost rapidă, chiar dacă venea dintr-o ţară care interzicea îmbrăţişarea culturii occidentale, dar chiar şi aşa se temea se vorbească despre viaţa din Coreea de Nord. „De câteva ori l-am dus cu maşina la antrenamente, dar nu spunea nimic. Se vedea că-i este teamă să vorbească. Era rezervat. Mi-a povestit puţin despre familia lui, că-i este dor de părinţii lui, dar că nu ştie când va merge acasă”, povestea Nicholas Pennington, fost coleg al lui Han la juniorii lui Cagliari.

Îmi place Han. Abilitățile lui sunt solide și se pricepe foarte bine la dribling. Fizicul lui nu era mare, dar era rapid cu poziționarea și putea să înscrie bine cu capul” – Hahn June-Hea, comentator sud-coreean de fotbal

Visul care a durat 7 zile

Han Kwang-song s-a întors, în sezonul 2018-2019, sub formă de împrumut la Perugia, unde a marcat 4 goluri în 20 de meciuri. Revenit la Cagliari, nord-coreeanul a intrat pe radarul lui Juventus, iar pe 2 septembrie 2019, în ultima zi de transferuri, „Bătrâna Doamnă” încheia o afacere cu sarzii. Han a fost împrumutat pentru două sezoane, cu obligaţia unui transfer definitiv. Trimis la echipa U23, atacantul a marcat un gol în 20 de meciuri, iar pe 2 ianuarie 2020 era transferat definitiv de Juventus în schimbul a 3.500.000 de euro.

„A fost un drum lung, dar visul mi-a fost îndeplinit după ce am marcat primul gol în Serie A şi am devenit primul nord-coreean care îmbracă tricoul lui Juventus. Visul meu a devenit realitate”, spunea Han într-un mesaj apărut pe site-ul ISM Academy, locul de unde începuse asceniunea în Italia.

O săptămână mai târziu, pe 9 ianuarie 2020, Han a fost vândut de Juventus lui Al-Duhail, în prima ligă din Qatar, cu 7.000.000 de euro. La finalul unui sezon marcat de pandemia COVID-19, nord-coreeanul a devenit campion al Qatarului, după 3 goluri marcate în 10 meciuri, însă totul s-a oprit pe 21 august 2020. Han a jucat 21 de minute în victoria cu Al-Ahli, în ultima etapă a sezonului, a sărbătorit titlul câştigat şi… a dispărut!

Intră în joc ONU

Pe 3 septembrie 2017, Coreea de Nord a anunţat că a lansat cu succes o bombă cu hidrogen, ceea ce însemna al şaselea test nuclear al regimului de la Phenian. Consiliul de Securitate al ONU a impus imediat sancţiuni drastice. Una dintre acestea cerea ca toţi nord-coreenii care lucrează în străinătate şi generează venituri pe care Coreea de Nord le-ar folosi pentru continuarea testelor nucleare să fie repatriaţi până cel mai târziu pe 22 decembrie 2019.

Pe lista persoanelor care intrau sub incidenţa sancţiunilor se număra şi Han Kwang-song. Cu toate acestea, un lucru rămâne neclar. Cum a reuşit nord-coreeanul să se transfere din Italia în Qatar, după expirarea termenului impus de Consiliul de Securitate al ONU?

Transferul de la Juventus la Al-Duhail a fost examinat de o comisie, iar în martie 2021 a venit decizia finală. Conform experţilor Conisiliului de Securitate al ONU, transferul încalcase sancţiunile internaţionale şi a dus la rezilierea imediată a contractului între Han Kwang-song şi formaţia din Qatar, chiar dacă fusese prezentat un document care atesta că jucătorul ceruse în mod expres băncii unde avea cont să nu fie trimişi bani din salariul său către Coreea de Nord.

În plus, jucătorul trebuia deportat în Coreea de Nord, dar graniţele ţării erau închise din cauza restricţiilor severe impuse de Kim Jong-un în timpul pandemiei. Aşa a început calvarul lui Han. Pe 26 ianuarie 2021, a fost deportat şi a zburat spre Roma, iar de aici începe misterul.

Conform CNN, fotbalistul a locuit într-o ambasadă a Coreei de Nord până la redeschiderea graniţelor, ceea ce s-a întâmplat abia în august 2023. „Ştiu că impresarii lui l-au dus înapoi în Italia. Cred că încă este acolo, dar nu poate juca fotbal”, spunea Jorn Andersen, selecţioner al Coreei de Nord în perioada 2016-2018, într-un material apărut, în iulie 2023, pe site-ul CNN.

Liderul nord-coreean a folosit sportul ca un exercițiu de soft power, investind în sport de elită pentru a-și promova țara la nivel internațional și sportul public pentru a spori puterea de apărare și de muncă” – Raport al Ministerului Unificării din Coreea de Sud

Reapariţia pe teren după 3 ani

Din cauza pandemiei de COVID-19, naţionala Coreei de Nord s-a retras din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022 şi nu a mai disputat niciun meci între 19 noiembrie 2019 şi 16 noiembrie 2023.

Nord-coreenii au revenit pe teren în toamna anului trecut, în preliminariile pentru Mondialul din 2026, iar cu această ocazie şi-a făcut din nou apariţia Han Kwang-song, care a jucat o repriză în înfrângerea cu Siria. Cinci zile mai târziu, pe 21 noiembrie 2023, atacantul de 25 de ani a marcat un gol şi a dat o pasă decisivă în Myanmar – Coreea de Nord 1-6. A jucat apoi în 7 dintre cele 8 partide oficiale ale naționalei sale din 2024, însă nu a reușit să marcheze niciun gol.

Chiar dacă a revenit pe teren la naţională, o altă enigmă a apărut în legătură cu echipa pentru care joacă în Coreea de Nord. Timp de 4 luni, jurnaliştii asiaticii au încercat să afle unde a fost legitimat atacantul, însă totul a fost desluşit abia în martie 2024, când nord-coreenii au întâlnit selecţionata Japoniei, tot în preliminariile CM 2026. Han Kwang-song este în prezent legitimat la „25 Aprilie”, echipă deţinută de Ministerul Apărării şi unde majoritatea sportivilor sunt ofiţeri.

Situaţia similară a lui Choe Song-hyok

În acelaşi timp cu Han Kwang-song, în Italia a jucat şi Choe Song-hyok. Mijlocaşul născut tot în 1998, la Phenian, a fost junior al Fiorentinei, însă contractul i-a fost reziliat repede după apariţia zvonului că 70% din bonusul primit la semnarea acordului şi viitoarele salarii ar urma să ajungă la regimul nord-coreean. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la TAS, unde clubului i s-a dat dreptate pentru decizia luată.

Choe a semnat apoi cu Perugia, de unde a fost împrumutat la Olbia, în Serie C. Între 2018 şi 2020, mijlocaşul nord-coreean a fost sub contract cu Arezzo, unde a prins un singur meci. Pe 19 noiembrie 2019, Choe Song-hyok a jucat 43 de minute pentru naţională, într-un meci cu Liban, după care s-a căscat o „gaură” de 4 ani în cariera lui. La meciurile jucate de Han Kwang-song, în noiembrie 2023, fostul junior al Fiorentinei a fost rezervă neutilizată şi, cel mai probabil, evoluează în prezent în campionatul din Coreea de Nord.

  • 11 goluri în 39 de meciuri a marcat Han Kwang-song la Perugia
  • 2 goluri si 16 selecţii are Han Kwang-song în naţionala Coreei de Nord
ADVERTISEMENT