News

Disperarea și furia cresc în Turcia după seismele devastatoare. ”Unde au dispărut banii din taxa de cutremur?”

Seismele devastatoare produse în Turcia au adus deja mii de morți. În ultimele ore, furia și disperarea din această țară s-au intensificat. Ce acuzații li se aduc autorităților.
09.02.2023 | 08:09
Disperarea si furia cresc in Turcia dupa seismele devastatoare Unde au disparut banii din taxa de cutremur
Disperarea și furia cresc în Turcia după seismele devastatoare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare de luni din Turcia crește de la o oră la alta. Mii și mii de morți apar pe o listă care pare că nu se mai termină, iar prognozele sunt extrem de pesimiste.

Catastrofa lăsată în urmă de cutremurele din Turcia a adus o furie uriașă din partea populației. Acuzații grave la adresa autorităților

Imaginile care vin din Turcia arată o durere greu de descris în cuvinte. Sunt mii de morți, zeci de mii de răniți, clădiri prăbușite, oameni puși la pământ de durere și tot mai puține speranțe că de sub molozul blocurilor prăbușite mai pot fi salvate suflete.

ADVERTISEMENT

În ultimele ore, în paralel cu disperarea, a crescut și furia în rândul cetățenilor turci. Există deja o percepție generală în Turcia cum că guvernul nu s-a pregătit se preîntâmpine astfel de dezastre naturale.

Miercuri, președintele Recep Tayyip Erdogan a vizitat o parte dintre cele mai afectate regiuni. Acesta nu a avut parte de primiri mult prea călduroase. În Turcia există o furie tot mai mare față de răspunsul și pregătirea guvernului cu privire la cutremurele devastatoare.

ADVERTISEMENT

Oamenii din zonele cele mai afectate de seismele de luni au criticat deschis și public ”răspunsul întârziat” din partea Autorității turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Oamenii afectați de cutremur, către autorități: ”Unde au dispărut banii din taxa de cutremur?”

Furia din Turcia crește și din cauza unei așa-numite ”taxe de cutremur” pe care Guvernul turc a perceput-o în urma unui alt seism catastrofal din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Autoritățiile de la Ankara, în frunte cu Erdogan, sunt acuzate că suma de 4,6 miliarde de dolari adunată în aceste fonduri ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziția din Turcia, a declarat că guvernul președintelui Erdogan ”nu s-a pregătit pentru un cutremur timp de 20 de ani”, scrie The Guardian. Dar nu doar principalul rival politic al președintelui a criticat dur lipsa de pregătire a guvernului, ci și oamenii simpli.

ADVERTISEMENT

Unde au dispărut toate taxele noastre, colectate din 1999 încoace?”, a spus Celal Deniz, un cetățean de 61 de ani din orașul Gaziantep. Disperarea bărbatului este cu atât mai mare cu cât fratele și nepoții săi au rămas blocați sub dărâmături.

Banii adunați în ”taxa de cutremur” ar fi trebuit să finanțeze proiecte de consolidare a clădirilor și de pregătire a orașelor pentru a face față mai bine cutremurelor. De la Ankara nu a existat nicio transparență în această privință. Guvernul nu a explicat populației cum sunt cheltuiți banii, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT