News

Dispozitivul care te ajută să economisești energie și să plătești mai puțin la întreținere. Costă doar 30 de lei

Autoritățile le transmit oamenilor că există un dispozitiv care ajută pe toată lumea să economisească energie, la un preț de doar 30 de lei.
06.10.2022 | 20:48
Dispozitivul care te ajuta sa economisesti energie si sa platesti mai putin la intretinere Costa doar 30 de lei
Calorifer cu robinet termostat. Foto: Blogdeinstalatii.ro
ADVERTISEMENT

Repartitorul de căldură va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2023 pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, însă acesta va ajuta doar la citirea consumului.

Cum se poate face economie la iarnă pentru doar 30 de lei

Dispozitivul care ajută cu adevărat la economisirea energiei e robinetul cu cap termostatic.

Potrivit legii, repartitoarele urmează să fie obligatorii din 1 ianuarie 2022, însă implementarea legii a fost amânată pentru 1 ianuarie 2023. Șeful SPLT Brașov, Mircea Marin, anunță totuși că cea mai bună investiție pe care oamenii o pot face e dispozitivul care costă doar 30 de lei.

ADVERTISEMENT

”Repartitorul de căldură este un instrument care măsoară cantitatea reactivă de căldură emisă de un corp radiant, un calorifer. Referitor la robinetul cu cap termostatic, el este o piesă care pur și simplu reglează temperatura prin mărirea sau micșorarea debitului de agent termic care intră în corpul radiant.

Eu recomand abonaților la SACET să-și monteze și una și alta, mai ales robinetul cu cap termostatic, a declarat Mircea Marin, directorul SPLT Brașov, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Repartitoarele de căldură costă între 50 și 70 de lei pentru fiecare calorifer. Amenda pentru cei care nu își vor monta repartitoare va fi de 1.000 de lei.

Brașovul mai are aproximativ 5.400 de clienți casnici care sunt legați la sistemul centralizat de termoficare, iar prețul gigacaloriei pentru aceștia va fi la iarnă de 233 de lei pentru gigacalorie, după ce a scăzut TVA de la 19% la 5%.

ADVERTISEMENT

”Consumul este variabil, însă estimăm că, la o garsonieră, se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei.

Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a transmis Mircea Marin.

ADVERTISEMENT