News

Disputa dintre Steaua și FCSB privind stadionul Ghencea ajunge în Parlament. Proiectul de lege care i-ar deschide lui Gigi Becali porțile arenei

Parlamentul ar putea să-i îndeplinească lui Gigi Becali visul de a-și vedea echipa jucând din nou în Ghencea, dacă va adopta un proiect de lege privind condițiile închirierii bazelor sportive.
28.06.2022 | 18:45
Disputa dintre Steaua si FCSB privind stadionul Ghencea ajunge in Parlament Proiectul de lege care iar deschide lui Gigi Becali portile arenei
Disputa dintre Steaua și FCSB privind stadionul Ghencea ajunge în Parlament. Colaj Fanatik. Sursa Foto: CNI
ADVERTISEMENT

Parlamentarii USR au depus la Senat un proiect de modificare a Legii educației fizice și sportului prin care administratorii bazelor sportive vor trebui să le închirieze după reguli clare și transparente astfel încât accesul la aceste baze să fie blocat în mod arbitrar.

Deși expunerea de motive a proiectului de lege invocă necesitatea accesului mai larg al populației la practicarea activităților sportive, eventuala adoptare a proiectului ar putea avea consecințe la vârful fotbalului românesc, dând posibilitatea FCSB să joace pe stadionul Steaua, unde accesul i-a fost până acum interzis de către Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Criterii clare pentru accesul în bazele sportive

Problema accesului la bazele sportive publice au fost recent un subiect de discuție în spațiul public. Amintim de subiectul închirierii Stadionului Steaua, caz în care un club sportiv a solicitat închirierea stadionului administrat de MApN și a fost împiedicat fără să se cunoască motivele refuzului. Totodată, neexistând un act normativ care să reglementeze modalitatea de închiriere a bazelor sportive și criteriile de utilizare, lăsând administratorilor dreptul discreționar de a decide cui și în ce condiții pune la dispoziție o bază sportivă, poate duce la situații în care accesul cetățeanului la infrastructura publică este blocat în mod abuziv”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de lege introduce în articol nou în Legea educației fizice și sportului, articol prin care accesul într-o bază sportivă nu va mai putea fi stabilit după bunul plac al administratorilor, ci în urma unor reguli cunoscute dinainte.

ADVERTISEMENT

Administratorii bazelor şi/sau instalaţiilor sportive, indiferent că fac parte din domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, au obligaţia de a afişa, la începutul fiecărei luni, în loc public, la sediul bazei şi/sau instalaţiei sportive, şi pe siteul propriu, după caz, următoarele informaţii: Regulamentul pentru închirierea bazei şi/sau instalaţiei sportive, tarifele pentru închiriere, numele persoanei fizice, a persoanei juridice, precum şi numele structurii sportive care a închiriat un interval orar recurent, cu menţionarea sportului practicat, a datei rezervării şi a perioadei pentru care s-a făcut închirierea”, prevede noul articol.

Inițiatorii invocă un raport al Curții de Conturi din 2016, realizat pe baza datelor oferite de către 87 de entități din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, în care se spune că în perioada 2012-2016 au fost obținute din venituri proprii 181.243.000 lei, ceea ce reprezintă un grad de încasare de 79,19% față de estimările previzionate anterior.

ADVERTISEMENT

În consecință, un acces la bazele sportive stabilit prin criterii clare și transparente ar duce la o creștere a încasărilor statului, precum și la un stil de viață mai sănătos pentru cei care își doresc să practice diverse sporturi.

Stadionul Steaua – miza principală a proiectului de lege

În luna mai, o controversă publică i-a avut ca protagoniști pe Gigi Becali, patronul FCSB, și pe Vasile Dîncu, ministrul Apărării. Primul a solicitat închirierea stadionului Steaua pentru meciul dintre FCSB și CFR Cluj care, la acea vreme, se anunța a fi „finala” ediției 2021-2022 a campionatului național de fotbal. Becali a reclamat faptul că CSA Steaua refuză accesul echipei sale în mod nejustificat, deși FCSB s-a arătat dispus să plătească închirierea stadionului care a fost reconstruit din bani publici.

ADVERTISEMENT

Cât vor să mai meargă cu gaura la bugetul statului? Păi, tot noi să le plătim salarii? Ei nu vor ca stadionul ăla să producă? Pentru ce a fost făcut? Sau își pun și ăștia ambiția cu mine așa cum și-o puneau și ăia cu Mititelu la Craiova pe “Oblemenco”? Uite că până la urmă Mititelu a intrat, iar Dîncu trebuie să înțeleagă că și eu am dreptul dacă plătesc să joc în Ghencea. Eu o să trimit hârtie la Parlament, iar dacă vorbesc în presă, o fac deoarece oamenii trebuie să fie informați despre demersurile noastre”,  spunea Gigi Becali pe 26 mai.

În schimb, ministrul Vasile Dîncu afirma că FCSB ar putea juca în Ghencea doar în urma adoptării unei hotărâri de guvern, care este necesară întrucât stadionul se află în incinta unei unități militare.

FCSB-ul, ca să joace în Ghencea, ar fi trebuit să nu facă presiuni prin mass-media sau să-l înjure pe ministrul Apărării Naționale, ci să încerce să facă o cerere la Minister, care ar fi însemnat o hotărâre de guvern, pentru că, astăzi, Steaua este o unitate militară, fiind proprietatea Ministerului Apărării. Trebuia făcută o hotărâre de guvern. Dura mai mult dacă făceau din timp. Poate se aproba acest lucru în ședința de guvern”, spunea Dîncu, pentru Euronews.

ADVERTISEMENT