News

Distanța fizică de 2 metri nu limitează infectarea cu Covid-19 în interior. Studiul care dă peste cap regulile

27.04.2021 | 11:29
Distanta fizica de 2 metri nu limiteaza infectarea cu Covid19 in interior Studiul care da peste cap regulile
Distanța fizică de 2 metri nu limitează infectarea cu Covid-19 în interior. Studiul care dă peste cap regulile
ADVERTISEMENT

După mai bine de un an de pandemie de Covid-19, în care specialiștii au recomandat distanța fizică de cel puțin 2 metri în interior, un studiu din SUA vine și pune la îndoială această măsură.

O cercetare realizată de oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) relevă că riscul de a fi expus la coronavirus în interior este la fel de mare la 20 de metri ca la 2 metri, chiar și cu masca de protecție purtată corespunzător de toate persoanele din încăpere, scrie Global News.

ADVERTISEMENT

În opinia americanilor, factorul fundamental în procesul de infectare este reprezentat de prezența în încăpere a unei persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Studiu: Distanța fizică de 2 metri nu limitează infectarea cu Covid-19 în interior

Martin Z. Bazant și John WM Bush, profesori la MIT, pun sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adoptate în întreaga lume de la izbucnirea pandemiei și până în prezent.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetătorilor, au fost omiși mulți factori care cuantifică cu exactitate riscul de transmitere în interior. Analiza lor arată că multe spații care au fost închise de fapt nu trebuie să fie.

De multe ori spațiul este suficient de mare, ventilația este suficient de bună, pentru ca acele spații să opereze în condiții de siguranță chiar și la capacitate maximă, iar argumentele științifice pentru reducerea capacității în aceste spații nu sunt foarte exacte.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii americani consideră că regula distanțării sociale se bazează pe o înțelegere învechită a modului în care circulă virusul în spații închise și astfel au fost omiși mulți factori importanți care cuantifică cu exactitate riscul de transmitere a Covid-19 în interior, cum ar fi numărul de persoane dintr-o încăpere, ce activități desfășoară acele persoane, precum și nivelul de ventilație existent în acel loc.

De ce distanțarea fizică nu e cea mai bună soluție

Studiul citat de presa de peste ocean consideră că distanța fizică conferă un ”fals sentiment de siguranţă”. Americanii spun că riscul de a te infecta este la fel de mare chiar dacă stai la o distanţă de 2 metri sau de 20 de metri faţă de o persoană.

ADVERTISEMENT

Ei dau un exemplu în acest sens și spun că, dacă o persoană infectată cu Covid-19 care poartă mască de protecţie cântă într-o cameră, o persoană care stă în cealaltă parte a camerei nu este mai protejată decât o altă persoană care stă la doar 2 metri distanţă de cel infectat.

Acesta este motivul pentru care timpul petrecut în zona închisă este mai important decât distanţa faţă de persoana infectată.

Pe de altă parte, păstrarea distanței în spațiile deschise nu are aproape niciun sens iar măsurile de distanțare și purtare a măștilor în exterior sunt ”nebunești”, afirmă Bazant.

”Dacă te uiți la fluxul de aer din exterior, aerul infectat va fi eliminat și foarte puțin probabil să provoace transmisie. Există foarte puține cazuri de transmisie înregistrate în aer liber. Spațiile aglomerate în aer liber ar putea fi o problemă, dar dacă oamenii țin o distanță rezonabilă mă simt destul de confortabil chiar și fără măști, sincer”, spune acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: