News

Distribuirea pastilelor de iod, motiv de controverse în Ministerul Sănătății. Când vor fi oferite, de fapt, comprimatele

Declarații contradictorii la Ministerul Sănătății în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iod. Instituția contrazice, luni, un secretar de stat, care a spus că medicamentele se dau doar în caz de accident nuclear.
16.05.2022 | 22:43
Distribuirea pastilelor de iod motiv de controverse in Ministerul Sanatatii Cand vor fi oferite de fapt comprimatele
Distribuirea pastilelor de iod naște controverse la Ministerul Sănătății. Sursa foto: Antibiotice Iași
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, a spus, în weekend, că pastilele de iod vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear, după ce medicii de familie au refuzat să împartă comprimatele.

Distribuirea pastilelor de iod naște controverse la Ministerul Sănătății

La doar câteva ore distanță de la declarațiile oficialului, Ministerul Sănătății (MS) a venit cu o altă poziție legată de distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

ADVERTISEMENT

Astfel, instituția anunță că declarațiile lui Brădăţan au ”reprezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

Conform MS, aceste comprimate se administrează persoanelor eligibile după un accident nuclear, însă distribuirea se va face ”după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”.

ADVERTISEMENT

”Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear.

Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operaționalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia.

ADVERTISEMENT

Domnul secretar de stat Tiberius Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, a transmis luni seara biroul de presă al Ministerului Sănătății, notează Ziare.com.

Ce a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății despre pastilele de iod

În weekend, Tiberius Brădățan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, a spus la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a afirmat oficialul.

ADVERTISEMENT