News

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație se amână. Decizia Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila s-a răzgândit. Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație se amână pentru a doua jumătate a lunii aprilie.
03.04.2022 | 16:23
Distribuirea pastilelor de iodura de potasiu catre populatie se amana Decizia Ministerului Sanatatii
Autoritățile au decis ca distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație să fie amânată. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

La finele lunii martie, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, anunța că de luni, 4 aprilie, va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. Între timp, autoritățile și-au schimbat strategia.

Autoritățile au decis ca distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație să fie amânată

​Distribuirea pastilelor de iod către populație se amână pentru a doua jumătate a lunii aprilie. Decizia vine la scurt timp după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să le blocheze activitatea medicală.

ADVERTISEMENT

Duminică, 3 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat, că va demara mai întâi o campanie de informare, care ar urma să înceapă încă din debutul săptămânii viitoare.

”La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

ADVERTISEMENT

Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie”, se arată pe site-ul Ministerului.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila dorea ca distribuirea iodului să debuteze săptămâna viitoare, dar medicii de familie s-au opus

Recent, Ministerul Sănătății a făcut un stoc de 30 de milioane de pastile cu iod pe care să le distribuie populației. Aceste pastile trebuie să fie luate numai în caz de accident nuclear. Pastilele au fost produse în România, la Iași.

Teoretic, aceste medicamente trebuiau să ajungă la populație din 4 aprilie. Alexandru Rafila își dorea ca distribuirea iodului să înceapă săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie, însă aceștia s-au opus.

ADVERTISEMENT

Doctorii s-au plâns de faptul că aglomerația și birocrația ar risca să le blocheze activitatea medicală.

ADVERTISEMENT