News

Divorț complicat pentru Mihai Necolaiciuc, directorul condamnat că a devalizat CFR cu 57 de milioane de euro. Ce pensie ar trebui să plătească

Mihai Necolaiciuc, fostul director condamnat pentru devalizarea CFR, cu un prejudiciu de 57 de milioane de euro, încearcă de doi ani să divorțeze de soția lui.
27.08.2022 | 09:13
Divort complicat pentru Mihai Necolaiciuc directorul condamnat ca a devalizat CFR cu 57 de milioane de euro Ce pensie ar trebui sa plateasca
Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, susține că trăiește doar din pensie / Foto: INQUAM Photos / Liviu Florin Albei
ADVERTISEMENT

Situație încordată în familia lui Mihai Necolaiciuc (70 de ani), fost director al Companiei Naționale Căi Ferate Române (fost SNCFR), care nu reușește să divorțeze de soția lui, Sînziana Rarița Necolaiciuc, deși a depus o cerere în acest sens încă din anul 2020. Procesul se desfășoară cu ușile închise, la Tribunalul Suceava.

Statul român are nevoie de câteva sute de ani pentru a recupera prejudiciul din pensia fostului director

În urmă cu doi ani, partenera de viața a fostului șef al CFR a obținut temporar permisiunea instanței ca gemenii minori rezultați în timpul căsniciei să rămână la Câmpulung Moldovenesc, acolo unde domiciliază ea. În schimb, Necolaiciuc urma să plătească o indemnizație lunară de 490 de lei pentru fiecare copil, din pensia de 2.950 de lei pe care o încasa. La un moment, soția a cerut poprirea conturilor lui Necolaiciuc, în numele celor doi copii.

ADVERTISEMENT

În acest timp, statul român încearcă de ani buni să recupereze de la fostul director al CFR suma de 7,2 milioane lei, plus alți 115 milioane lei, în solidar cu alte opt persoane. Sumele fac parte din prejudiciul de aproape 57 milioane euro pe care procurorii l-au evaluat în dosarul în care a fost acuzat că a devalizat Căile Ferate Române. După ce i s-a pus sechestru pe câteva imobile și conturi bancare, statul român ar mai avea nevoie de câteva sute de ani pentru a recupera integral prejudiciul.

Mihai Necolaiciuc a părăsit domiciliul conjugal în urmă cu 3 ani

În acest context, Mihai Necolaciuc a fost cel care a cerut divorțul față de soția lui, încercând să-și impună propriile condiții legate de domiciliul celor doi copii minori și de pensia alimentară. Pe fond, instanța a respins cererea, însă Necolaiciuc a făcut apel, iar procesul se judecă în continuare.

ADVERTISEMENT

Conform soției, bărbatul a fost cel care a părăsit domiciliul conjugal încă din anul 2019. Recent, Necolaiciuc a cerut ca programul de vizitare a copiilor să se desfășoare la domiciliul acestora, din Câmpulung Moldovenesc, însă pentru asta are nevoie de un răspuns pozitiv din partea mamei. Mihai Necoaliciuc mai are un fiu major dintr-o căsnicie anterioară, care locuiește la Constanța.

În 2009, fostul șef al CFR avea trei apartamente în SUA

Mihai Necolaiciuc a fost numit la conducerea CFR în anul 2000, de către ministrul transporturilor de atunci, Anca Boagiu. În 2004, după ce acesta a părăsit conducerea companiei, procurorii au început o anchetă pentru o presupusă fraudă. Până să primească mandat de arestare, Necolaiciuc a părăsit țara și a stat o perioadă în Republica Moldova, apoi în Austria, iar în 2009 a fost arestat în SUA. În acel moment, el locuia în West Palm Beach și deținea 3 apartamente în zone exclusiviste.

ADVERTISEMENT

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de două ori, în 2014 și în 2016. În primul dosar, el a fost acuzat că a sprijinit societăți comerciale care au încheiat contracte cu CFR, și care au primit bani deși nu au livrat produsele sau serviciile contractate, fie acestea au fost necorespunzătoare calitativ și nefolositoare companiei.

În al doilea dosar, procurorii l-au acuzat de cheltuirea ilegală a sumelor provenite dintr-un împrumut garantat de statul român. Mai exact, CFR a luat bani pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații, dar i-a cheltuit pe servicii de publicitate, telefoane, frigidere, echipamente de aer condiționat, etc.

ADVERTISEMENT

Mihai Necolaiciuc s-a căsătorit acum 20 de ani

Necolaiciuc a primit pedepse cumulate de 12 ani și jumătate, din care a executat 6 ani. Aproape o jumătate din această perioadă a petrecut-o în arest, în Statele Unite ale Americii.

Mihai și Sînziana Necolaiciuc s-au căsătorit în anul 2002, an în care au achiziționat o vilă la Câmpulung Moldovenesc. În 2005 s-au născut cei doi gemeni pe care fostul șef de la CFR i-a văzut doar câteva luni, pentru că, imediat, a părăsit România.

El s-a întors la Câmplung Moldovenesc în 2012, după ce a fost extrădat și și-a ispășit prima pedeapsă. A doua ”întoarcere” s-a produs în 2015, pentru ca în 2019 să părăsească definitiv domiciliul conjugal.

ADVERTISEMENT
Tags: