News

DLAF a sesizat DNA cu privire la proiectul pe fonduri europene al firmei lui Dan Barna. Update

Probleme pentru Dan Barna înainte de turul doi al alegerilor din USR-PLUS. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma sa și a soției lui.
28.09.2021 | 14:01
DLAF a sesizat DNA cu privire la proiectul pe fonduri europene al firmei lui Dan Barna Update
ADVERTISEMENT
28-09-2021
12:11

Dan Barna a reacționat după sesizarea făcută la DNA de către DLAF

Copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a oferit o reacție pe facebook după ce DLAF a sesizat DNA cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma sa și a soției sale.

Dan Barna este de părere că în spatele acestei acțiuni se află Florin Cîțu. De asemenea, Dan Barna consideră că DLAF este o instituție aflată în subordinea premierului și că a plasat o informație negativă.

”Oricât se va strădui DLAF, o instituție aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activității mele pentru a plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS.

Am cerut în mod repetat, încă de acum trei ani, ca orice dosar să fie procesat și trimis la DNA astfel încât să fie lămurite toate chestiunile asupra cărora există semne de întrebare. Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns și nimic de care să mă tem.

La singura interacțiune avută direct cu cei de la DLAF, în 11 martie, când am răspuns la solicitarea de clarificări, mi-au transmis că încheiaseră verificările și vor trimite la DNA constatările. Le-am cerut și eu sa facă lucrul acesta pentru a încheia această poveste fără sfârșit. Au comunicat și public acest lucru ca „s-a trimis la DNA”.

Astăzi aflu și eu din presă că DLAF a păstrat, a pus deoparte, o bucată din verificarea inițială, pentru zile negre și nevoi urgente de comunicare negativă, ca să se mai poată genera încă o știre de genul „s-a trimis la DNA ceva cu Barna”. Asta se întâmpla azi când avem în linie dreaptă o moțiune care va confirma că actualul premier nu mai are sustinere.

Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era și ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani.

Între timp în iunie anul acesta DNA a clasat dosarul redeschis în campania electorală din 2019, constatând că fapta nu există și a răspuns în numeroase rânduri la întrebările presei că nu am nici un fel de calitate în niciunul dintre dosare.

Obiectivul nostru este rezolvarea rapidă a crizei politice și revenirea la o guvernare stabilă și eficientă. Ea este posibilă, însă fără Florin Cîțu.

Actualul premier, coordonator al unei campanii de vaccinare eșuată, autor direct și moral al crizei politice, trebuie să plece cât mai rapid. Pentru binele românilor și al României”, a fost reacția lui Dan Barna pe facebook.

Este vorbat despre proiectul ”Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, dezvoltat de firma care i-a aparținut lui Dan Barna și soția sa, Olguța Dana Totolici.

Ofițerii Antifraudă au constatat asupra proiectului fapte de natură penală. Drept urmare, au făcut sesizare la Secția a II-a a DNA.

ADVERTISEMENT

”În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare.

Întreaga documentație a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție)”, este un răspuns al reprezentanților DLAF pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR-PLUS, crede că Florin Cîțu are legătură cu sesizarea făcut de DLAF

În urma acestei situații, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, crede că în spatele acestei ”mișcări” se află premierul Florin Cîțu, ca formă de răzbunare pe USR-PLUS pentru că a depus moțiune împotriva sa.

”Nu am nicio informație. Constat din nou că DLAF, care este în subordinea premierului Cîțu, păstrează bucățele din investigații mai vechi ca să genereze câte o știre cu Dan Barna la DNA, în niște momente convenabile dpdv al contextului politic.

ADVERTISEMENT

Oricât ar crede unii și alții că nouă ni se înmoaie genunchii la o amenințare de genul ăsta, nu e așa. USR PLUS este foarte hotărât să meargă înainte, Florin Cîțu va pleca de la Palatul Victoria.

Pun această nouă informație pe seama unei viitoare moțiuni de cenzură care va trebui votată săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Evident că nu e o coincidență stranie că apare brusc această trimitere de la DLAF, într-un moment în care urmează să vină la vot o moțiune împotriva Guvernului Cițu”, a fost declarația lui Ionuț Moșteanu, la Digi24.

Primele sesizări ale DLAF au fost făcute în luna Mai

De menționat este faptul că în mai 2021, DLAF a mai făcut sesizare la DNA pentru alte dintre proiectele pe fonduri europene al firmei co-președintelui USR-PLUS, Dan Barna. Anume: ”Punţi Comunitare”, „SES-am deschide-te!” și „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”. Faptele invocate ar fi tot de natură penală.

Pe data de 22 septembrie 2021, DNA a anunțat că sesizările făcute de DLAF sunt „in rem”, adică nicio persoană nu are calitatea de suspect/inculpat, iar cercetarea se face doar asupra faptelor. Despre sesizările din luna mai, Dan Barna spunea:

”Eu, ştiind că în acel dosar sunt argumente undeva între absurd şi ridicol, nu am niciun fel de îngrijorare şi le-am transmis asta şi colegilor mei. Sunt foarte liniştit că decizia pe care o vom lua împreună, ca partid, va fi cea mai bună, aşa cum s-a întâmplat din 2016 încoace.

Deci lucrurile sunt foarte simple, faptul că, în sfârşit, acea verificare e trimisă la DNA este un lucru pe care eu l-am cerut din 2019, de când a fost acea autosesizare magică în urma unui articol de presă. Faptul că a durat doi ani de zile ca să se constate că trei documente nu au fost semnate faţă în faţă e o chestiune de dezbătut de către media, să spun, nu mă pronunţ.

E foarte bine că lucrurile se încheie şi că există un orizont de finalizare a unui demers al statului care a consumat enorm de multă energie, au fost sute de oameni chemaţi la declaraţii”, declara Dan Barna la B1 TV.

ADVERTISEMENT
Tags: