Sport

Patronul lui AS Monaco, miliardarul rus Dimitri Rybolovlev, nu a ajuns încă pe lista neagră! “Autorităţile urmăresc sancţiunile impuse”

Dacă Roman Abramovici a fost interzis în Anglia și vrea să vândă Chelsea, miliardarul rus Dimitri Rybolovlev, președintele lui AS Monaco și Cercle Brugge, nu e inclus, pentru moment, pe lista oligarhilor sancționabili.
08.03.2022 | 08:57
Patronul lui AS Monaco miliardarul rus Dimitri Rybolovlev nu a ajuns inca pe lista neagra Autoritatile urmaresc sanctiunile impuse
Dimitri Rybolovlev a cumpărat AS Monaco în 2011 cu acordul Prințului Albert II de Monaco. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președinte și deținător al pachetului majoritar la AS Monaco de peste un deceniu, miliardarul rus Dimitri Rybolovlev nu are de suferit, deocamdată, din pricina războiului din Ucraina. ”Asta nu înseamnă că sancțiunile nu sunt posibile într-o etapă ulterioară”, a spus o sursă apropiată rusului.

Rybolovlev nu este pe lista sancțiunilor împotriva oligarhilor și companiilor ruse. Pe ea figurează 26 de nume și 488 de companii

Potrivit InsideWorldFootball, care citează L’Equipe, Rybolovlev nu are, pentru moment, motive de neliniște. Iar poziția sa la AS Monaco este întărită inclusiv de reprezentanți ai rivalelor.

ADVERTISEMENT

”A merge și a juca în Monaco nu este o problemă. Așa cum trebuie să îi sprijinim pe ucraineni, și în special pe jucătorii și antrenorii lor de fotbal, nu putem fi supărați pe fiecare persoană de naționalitate rusă”, a declarat Christophe Galtier, antrenorul lui Nice.

Însă situația este monitorizată permanent. ”În funcție de evoluția conflictului, măsurile luate împotriva oligarhilor ruși ar putea duce la excluderea acestora din companiile franceze. Autoritățile monegasce urmăresc îndeaproape sancțiunile impuse de Uniunea Europeană”, scrie sursa amintită.

ADVERTISEMENT

Poziția lui Rybolovlev pare să fie sigură, deocamdată, și-n Belgia. Acolo unde acesta deține, din 2017, Cercle Brugge. Însă, evident, cu aceleași rezerve precum cele din Franța.

O istorie zbuciumată în Rusia și o distanțare totală de Putin

Rybolovlev a terminat medicina, dar s-a lansat rapid în afaceri în domeniul medical. Ulterior, după ce a primit o licență în brokeraj, a cumpărat acțiuni la cele mai importante companii din zona Perm, în care s-a născut. Este vorba despre Uralkali, Silvinit, Azot, Metafrax, Solikamskbumprom.

ADVERTISEMENT

A pus ulterior bazele unei bănci și, prin intermediul fondurilor obținute de acestea, nu s-a orientat către petrol și gaze, ci către potasiu. Și cum bazinul Verkhnekamskoye este unul dintre cele mai mari din lume, afacerile au mers senzațional.

Înr-atât de bine încât au atras atenția aripii locale a Mafiei ruse. Drept urmare, și-a mutat familia în Elveția. Și a angajat agenți de pază pentru el și toți directorii companiilor. Singurul care a refuzat a fost Evgeny Panteleimonov, director la Neftekhimik. Care a și fost ucis.

ADVERTISEMENT

Oleg Lomakin, gangsterul local care a aranjat asasinatul, a fost arestat. Și l-a acuzat pe Dimitry Rybolovlev de implicare. În perioada petrecută în închisoare se spune că i s-a propus să renunțe la acțiunile pe care le deținea în schimbul eliberării. Însă a refuzat.

Ulterior Lomakin avea să-și retragă acuzațiile, iar Rybolovlev a fost achitat. A transformat Uralkali într-o forță mondială în industria fertilizanților.

Dar mai apoi, între iunie 2010 și iulie 2011, a decis să se retragă și a vândut toate acțiunile. Era momentul în care Vladimir Putin decisese să preia business-urile pe care statul nu le controla. Și a preferat să se distanțeze de acesta și să se stabilească în Occident.

A investit în Bank of Cyprus, devenind cetățean cipriot. A preluat AS Monaco, cu acceptul Casei Grimaldi. Și s-a concentrat ulterior, în afara fotbalului, pe acțiuni filantropice, investiții în colecții de artă. Și pe o altă mare pasiune a sa, yachtingul, care i-a adus și un titlu mondial.

ADVERTISEMENT