News

DNA a clasat dosarul privind certificatul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu. Care este argumentul procurorilor anticorupţie

Marcel Ciolacu a scăpat de emoţii. Procurorii au clasat cazul în care cercetau modul în care a dobândit certificatul de revoluţionar.
24.03.2023 | 15:40
DNA a clasat dosarul privind certificatul de revolutionar al lui Marcel Ciolacu Care este argumentul procurorilor anticoruptie
Marcel Ciolacu a scăpat de dosarul DNA privind certificatul său de revoluţionar Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dosarul privind certificatul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu a fost clasat, procurorii argumentând că fapta nu este prevăzută în legea penală. În dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă (“in rem”), raportat la modalitatea de soluționare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant, a transmis DNA.

Dosarul DNA fusese deschis în octombrie 2020

Potrivit Deciziei 313/15.04.2019 a Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist (SSRML), lui Marcel Ciolacu i s-a atribuit, la cererea formulată personal, titlul de Luptător cu Rol Determinant, care presupune un venit lunar de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Totuşi, acest act produce efecte juridice doar după ce este semnat de către președintele României, iar în cazul lui Marcel Ciolacu președintele nu l-a semnat. “În cauza disjunsă din dosarul la care faceți referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (‘fapta nu este prevăzută de legea penală ….’) din Codul de Procedură Penală”, se arată într-un răspuns al DNA, pentru G4Media.ro.

“Doar după finalizarea întregii proceduri, ceea ce presupune conferirea de către Președintele României, la propunerea SSRML, a titlului de Luptător cu Rol Determinant și publicarea în Monitorul Oficial al României a decretului (…) o persoană deține titlul de LRD cu consecința producerii de efecte juridice”, au mai explicat procurorii anticorupţie.

ADVERTISEMENT

Prin nefinalizarea procedurii, din punct de vedere juridic, lui Marcel Ciolacu nu i-a fost conferit titlul de LRD, astfel că nu se poate vorbi de producerea vreunui rezultat carea ar putea cauza o pagubă sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, mai arată DNA.

“Întrucât nu s-a produs rezultatul cerut de norma de incriminare este de prisos să mai fie analizată conduita membrilor Comisiei care au admis cererea, un asemenea demers fiind în mod evident lipsit de relevanță în condițiile în care o asemenea faptă, prin neproducerea vreunui rezultat cu semnificație penală, nu este prevăzută de legea penală.

ADVERTISEMENT

În consecință, se dispune clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu (…) pentru care a fost începută urmărirea penală in rem, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în ordonanța de clasare întocmită de procurorii DNA.

Un dosar penal privind modul în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi încă alte 11 persoane au primit titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţia Română” a fost deschis în octombrie 2020. Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis în urma unei plângeri adresate DNA de către revolutionarul Marian Moroşanu Tivilic (cunoscut sub numele de Marian Ceauşescu) privind acordarea de titluri de „luptător în Revoluţie” de către Secretariatul de stat pentru revoluţionari.

ADVERTISEMENT

Într-o adresă a DNA din 20 octombrie 2020, în care Marian Ceauşescu este anunţat că plângerea sa a fost clasată, procurorii DNA menţionează însă ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, în ce priveste modul în care liderul social-democrat a obtinut titlul de „luptător în Revoluţie”.

ADVERTISEMENT

 

Două femei, găsite moarte într-un apartament din Bacău. Ce ipoteze iau în calcul...
Două femei, găsite moarte într-un apartament din Bacău. Ce ipoteze iau în calcul anchetatorii
Denis Alibec a câștigat 1.200.000 € fără să miște un deget
Denis Alibec a câștigat 1.200.000 € fără să miște un deget
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania....
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu...
Sarah Dumitrescu, superba fiică a Anamariei Prodan, apariţie ca o adevărată sirenă. Decolteu generos şi rochie mulată pe corp
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la iUmor. Cei doi se contrazic: 'Aștept întâlnirea cu producătorii' vs. 'Doamne, Maica Domnului!'
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la zero Uzina G, de importanță strategică pentru România
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE...
Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu,...
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu, în costum de baie
Prima veste bună pentru Simona Halep în plin scandal de dopaj. Anunţ oficial...
Prima veste bună pentru Simona Halep în plin scandal de dopaj. Anunţ oficial făcut de WTA
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și...
Reacția Regelui Charles când un turist din Oradea l-a sărutat pe obraji și l-a îmbrățișat
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un...
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de lege
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!