News

DNA a deschis 33 de dosare pentru contracte de achiziții în timpul epidemiei, inclusiv pentru achiziția de măști neconforme

21.05.2020 | 18:43
DNA a deschis 33 de dosare pentru contracte de achizitii in timpul epidemiei inclusiv pentru achizitia de masti neconforme
ADVERTISEMENT

Crin Bologa, procurorul-șef al DNA, a anunțat că procurorii anticorupție au deschis 33 de dosare penale în legătură cu contractele de achiziții de materiale și echipament sanitar încheiate de pe durata epidemiei de coronavirus. Anchetele vizează atât corectitudinea contractelor, cât și achiziția de materiale neconforme, considerate periculoase în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

Procurorii DNA cercetează persoane din autoritățile contractante

În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE”, a afirmat Crin Bologa, într-o conferință de presă susținută joi.

ADVERTISEMENT

Șeful DNA a afirmat că anchetele au scopul de a sancționa și preveni acțiunile prin care fonduri publice sunt delapidate profitând de criza sanitară care a impus proceduri  speciale de achiziție a materialelor și echipamentelor medicale.

În ciuda limitărilor legale, ocazionate de starea de urgenţă, trebuie subliniat că orice faptă de corupţie, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese, abuzul în serviciu în legătură cu aceste achiziţii publice sunt şi rămân fapte penale, iar DNA, în cadrul şi limitele competenţelor sale, acordă maxim de atenţie tuturor sesizărilor. Noi nu cercetăm faptele de corupţie ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului, ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forţe ale statului în sectorul sanitar şi-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi”, a spus Crin Bologa.

ADVERTISEMENT

Șeful Parchetului a precizat că sunt cercetate persoane din cadrul autorităților contractante, dar a refuzat să dea nume sau funcții, precizând că detaliile vor fi puse la dispoziția publicului în curând.

Tags: