News

DNA a deschis dosar penal privind votul din diaspora de pe 26 mai

06.06.2019 | 13:25
DNA a deschis dosar penal privind votul din diaspora de pe 26 mai

Procurorii DNA au anunțat oficial că au primit la Parchetul General nu mai puțin de 42 de plângeri privind nereguli la exercitarea dreptului de vot la alegerile europarlamentare și referendumul pentru Justiție din 26 mai. Din acest motiv, procurorii anti-corupție au decis să deschidă dosar penal pe acest subiect, după ce mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor și nu au putut să își exercite dreptul la vot.

Neregulile de la votul din diaspora, anchetate de DNA

Procurorii anti-corupție au transmis într-un comunicat următoarele: „Ca urmare a transmiterii plângerilor, la data de 6 iunie 2019, în cadrul D.N.A a fost constituit un dosar penal în care se vor efectua acte de urmărire penală”, a precizat Direcția Națională Anticorupție.

Parchetul General a confirmat cu o zi înainte că pe rolul Secției de urmărire penală a fost înregistrat un dosar penal privind votul din diaspora. La alegerile din 26 mai, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români nu au mai putut să își exercite dreptul la vot, fapt ce l-a înfuriat și pe președintele Klaus Iohannis, cel care a cerut demisia ministrului de interne, Carmen Dan și a șefului diplomației române, Teodor Meleșcanu.

DNA, plângere penală după votul din diaspora *foto: facebook
DNA, plângere penală după votul din diaspora *foto: facebook

Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului de externe după votul din diaspora

„Foarte mulți români au fost supărați că au trebuit să stea la coadă și în țară. Întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea lui. Probleme extrem de grave au fost la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Am văzut cu toții cu mare tristețe și multă supărare imaginile cu mii și mii de români stand la cozi interminabile. Oameni care au fost la vot de dimineață și au stat până seara. Oameni care au mers la vot și nu au apucat să voteze”, a spus președintele.

Și PNL a depus la Parchetul General o plângere penală după cozile din diaspora, împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu: „Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai, duminică, este incalificabil şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârşită de acesta şi de toţi cei cu responsabilităţi în organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate, faptă cu premeditare de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.