Peste 40 de perchiziții au loc luni dimineața în Portul Constanța. Ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și politicieni.
În această dimineață, în Portul Constanța se desfășoară cele mai ample percheziții din ultimii ani. Din informațiile oferite de presa locală, procurorii DNA investighează o mită de peste 6 milioane de euro.
Încă de la primele ore ale dimineții, mascații au făcut verificări la o locuință de pe bulevardul Mamaia din Constanța, dar și la mai multe societăți care își desfășoară activitatea în Portul Constanța. Acuzațiile sunt de luare și dare de mită dar și abuz în serviciu.
Ar fi vorba de un prejudiciu de aproape 7 milioane de euro. Sumele uriașe de bani s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța.
În jurul orei 9.00, Conducerea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa a emis un comunicat în care a precizat că oferă anchetatorilor tot sprijinul şi le pune la dispoziţie toate documentele de care au nevoie în acest caz.
”Directorul general şi directorul financiar pun la dispoziţia procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informaţiile necesare în sprijinul desfăşurării anchetei.
Orice informaţie pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii Porturilor Maritime, conform Ziua de Constanța.
Ancheta DNA de luni îl vizează inclusiv pe Ion Dumitrache. Acesta este președinte al Organizației municipale PSD Constanța. Dumitrache este un influent și prosper om de afaceri local. El ar fi și partener de afaceri cu Felix Stroe, vicepreședinte al comisiei parlamentare de control a Serviciului de Informații Externe.
Sursa citată mai transmite că, pe lângă Ion Dumitrache, mai sunt vizați Eugen Bogatu (fostul șef al Portului Constanța), Jean Paul Tucan (fost candidat la Primăria Năvodari), George Gabriel Vișan (directorul comercial al Portului), dar și mai multe societăți ce își desfășoară activitatea în Portul Constanța, cum ar fi Sea Container Services SRL, ABC VAL si JT Terminal Constanța.
Cei de la FocusPress mai scriu că vizată de anchetă este și șefa Biroului de Litigii şi Negocieri Contencioase, Mocanu Luciana Iazabel, dar și Florin Laurențiu Chirilă. Mai sunt percheziții la domiciliul lui Cristea Cătălin Viorel, adus în compania de stat in 2016, de fostul șef al Portului Cnstanța, Valeriu Ionescu, pe post de consilier al directorului general.