Direcția Națională Anticorupție a anunțat sâmbătă continuarea urmăririi penale asupra unei companii și a două persoane fizice, una dintre acestea reprezentantul grec al firmei, într-un caz de mită la baza militară de la Mihail Kogâlniceanu. Ancheta ar viza o mită de 100.000 de euro (din suma de 200.000 promisă) pentru obținerea unui contract de nouă milioane de euro pentru alimentarea cu carburant a navelor de la baza militară.
Potrivit unui comunicat al DNA, remis sâmbătă 22 februarie, suspecți în acest dosar sunt firma SC Global Defense Logistics, pentru infracțiunea de date de mită în formă continuată, și două persoane fizice, un reprezentant al firmei și un împuternici pe conturile firmei, pentru infracțiunea de complicitate la date de mită în formă continuată, în legătură cu un cetățean al unui stat străin.
Potrivit sursei citate, în cursul anului trecut un asociat al acestei firme ar fi promis unui funcționar NATO suma de 200.000 euro pentru facilitarea obținerii unui contract de servicii de administrație portuară în valoare de 9 milioane de euro. Procurorii DNA susțin că în luna iulie a anului trecut, pe teritoriul altei țări, reprezentantul acestei firme i-ar fi dat 100.000 euro, mită, unui funcționar public străin.
„În cursul lunii anului 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L., prin intermediul asociatului său, ar fi promis unui funcționar din cadrul unei organizații internaționale, remiterea unor sume de bani de peste 200.000 de dolari, pentru facilitarea obținerii de către firma din România menționată anterior a unui contract de servicii de administrație portuară tip husbanding privind alimentarea cu combustibil a navelor, în valoare de peste 9.000.000 de euro.
Ulterior, la datele de 12 iulie 2024 și 09 octombrie 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau pe teritoriul altui stat, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale suma totală de 100.000 de euro cu titlul de mită, în schimbul asistenței acestuia în ceea ce privește contractele încheiate de societatea comercială”, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor anticorupție, la finalul lunii ianuarie, același cetățean grec, într-un restaurant din Ilfov, iar fi dat încă 30.000 de euro în numerar funcționarului străin pentru ca firma sa să câștige contractul pentru aprovizionarea cu carburant a navelor militare ale NATO.
„La data de 29 ianuarie 2025, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau în incinta unui restaurant din cadrul unui hotel din județul Ilfov, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale, suma de 30.000 de euro în numerar, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, privind asigurarea asistenței acestuia în ceea ce privește contractele societății comerciale menționate anterior cu organizația internațională respectivă”, se mai arată în comunicatul DNA.
DNA susține că cei doi suspecți vizați de anchetă în acest caz sunt reprezentanți ai firmei Global Defense Logistics, și că ar fi dat mită pentru a-și menține avantajele în obținerea acestor contracte.
„În acest context, persoana juridică S.C. Global Defense Logistics S.R.L. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi suspecți, unul dintre ei fiind asociat în cadrul societății iar cel de-al doilea fiind împuternicit pe conturile bancare ale firmei, existând suspiciunea rezonabilă că sumele de bani menționate anterior ar fi fost remise cu ajutorul ultimilor doi suspecți”, se mai arată în comunicatul DNA.
Parchetul a precizat anterior, în cursul zilei de vineri, când au avut loc mai multe percheziții domiciliare în București și Constanța că la această anchetă participă și anchetatori din cadrul Departamentului de Apărare al SUA.
„În prezentul dosar, procurorii anticorupție în colaborare cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.) desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de dare de mită presupus a fi comise asupra unor funcționari din cadrul unei organizații internaționale”, se mai arată în comunicatul DNA.