News

DNA cere arestarea fostului ministru Dan Şova

UPDATE 12:30  Fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova, a precizat, vineri dimineaţa, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, motivul pentru care a mers la DNA....
13.03.2015 | 11:57
DNA cere arestarea fostului ministru Dan Sova
ADVERTISEMENT

UPDATE 12:30  Fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova, a precizat, vineri dimineaţa, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, motivul pentru care a mers la DNA.

“Au primit nişte documente, sunt nişte chestiuni procedurale interne”, le-a declarat Dan Şova jurnaliştilor, nefăcând alte comentarii privind cererea DNA ca Parlamentul să încuviinţeze reţinere şi arestare în cazul său.

ADVERTISEMENT

…………………………………………..

DNA cere arestarea fostului ministru al Marilor Proiecte Dan Şova, bun prieten şi fost partener de cabinet de avocatură al premierului Victor Ponta.

“În completarea comunicatelor cu nr. 1194 şi 1210 din datele de 13, respectiv 20 august 2014, privind presupuse acte asimilate corupţiei săvârşite la companiile energetice Turceni şi Rovinari, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

ADVERTISEMENT

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului ŞOVA DAN-COMAN, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Cererea procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

ADVERTISEMENT

Din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, suspectul Şova Dan-Coman a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între CER şi CET pe de o parte şi SCA „Şova şi Asociaţii” pe de altă parte. De asemenea, a rezultat faptul că suspectul Şova Dan-Coman în calitate de „avocat coordonator” menţiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale efectuând în plus şi activitate de consultanţă juridică în temeiul acestor contracte şi acte adiţionale. La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri.

În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni.

ADVERTISEMENT

Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale.

Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general.
Plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate.

De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice.

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi un număr de 6 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ADVERTISEMENT