News

DNA cere aviz de la Iohannis pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu. Reacția fostului premier: ”Un dosar cu aberații”. Update

11.01.2021 | 15:59
DNA cere aviz de la Iohannis pentru urmarirea penala a lui Tariceanu Reactia fostului premier Un dosar cu aberatii Update
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de luni, 11 ianuarie, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut avizul lui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu.


Prima reacție a lui Tăriceanu: ”Un dosar cu aberații”

UPDATE, ora 16:00 / La scurt timp după comunicatul DNA, în care instituția anunță că cere avizul lui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, acesta din urmă a avut o primă reacție.

ADVERTISEMENT

Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA potrivit cărora ar fi luat mită 800.000 de dolari ca prim-ministru, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus Guvernul şi, în consecinţă, nu primit ”niciun ban”.

”La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.

ADVERTISEMENT

Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului.

Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar.

ADVERTISEMENT

Erau o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare. Eu eram acuzat de luare mită, dar în dosarul de la Procuratură se spune că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură.

Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care, când ne-am uitat, nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină defavorabilă”, a declarat Tăriceanu, luni, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 14.16 / Fostul premier este acuzat că, în perioada 2007-2008, ar fi primit de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță.

În schimb, Tăriceanu și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

DNA solicită încuviințarea lui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu

DNA a informat luni că referatul cauzei a fost trimis deja procurorului general. Urmează apoi sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de “o persoană la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită“.

În acest caz este vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României și fost lider al celor de la ALDE.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tăriceanu are în vedere împrejurarea că, ”în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează mai multe acuzații”.

”Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, anunță DNA pe site-ul oficial.

DNA mai informează că, ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

”Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai anunță instituția.

DNA, încercări din 2018 de anchetare penală a lui Tăriceanu

Tot în acest dosar, DNA a trimis Senatului încă din noiembrie 2018 o cerere de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu, care la acel moment era senator.

Apoi, în iunie 2019, Senatul a respins solicitarea DNA. Procurorii spun acum că au fost administrate probe suplimentare și au rezultat elemente de noutate în această anchetă.

ADVERTISEMENT