News

Un director și mai mulți angajați din Ministerul Transporturilor, reținuți de DNA. Stenograme din dosar: ”Domnule ministru, fac ce vrei tu!”

Procurorii DNA au reținut un director din Ministerul Transporturilor și mai mulți angajați. Au apărut și stenograme din dosar cu discuții dintre ministrul Drulă și lideri PNL.
30.06.2021 | 20:40
Un director si mai multi angajati din Ministerul Transporturilor retinuti de DNA Stenograme din dosar Domnule ministru fac ce vrei tu
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA Constanța au descins la Ministerul Transporturilor, dar și în alte 20 de locații din Constanța, Ilfov și București. Daniel Manole, directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost reținut în acest dosar. Acesta este acuzat de luare de mită.

De asemenea au mai fost reținute încă patru persoane. Toți sunt învinuiți că ar fi achiziționat patru nave în valoare de 85 de milioane de lei de la o firmă care le lua la rândul ei prin intermediul unor firme de apartament.

ADVERTISEMENT

DNA, descinderi la Ministerul Transporturilor

Potrivit comunicatului DNA, directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Daniel Manole a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta este reținut pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită. De asemenea în acest dosar au mai fost reținute și alte persoane.

ADVERTISEMENT

“În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare. (…)

În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționata mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția,

ADVERTISEMENT

cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare si una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul ca A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finala.

ADVERTISEMENT

De menționat este faptul ca, societatea câștigătoare a licitației doar ar fi mimat construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comerciala din Estonia”, se arată în comunicatul DNA.

Câți bani ar fi primit Daniel Manole

Potrivit procurorilor DNA, Manole Daniel ar fi primit un procent de aproape 3%, adică aproximativ 2.000.000 de lei din sumele totale plătite de ARSVOM către societatea care a trimis navele.

Procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Politie a Municipiului București, Inspectoratului de Politie al Județului Constanta, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

DNA, descinderi la Ministerul Transporturilor. Un director și mai mulți angajați au fost reținuți

Stenograme din dosarul DNA de la Ministerul Transporturilor

La scurt timp după reținerile de la Ministerul Transporturilor, în presă au apărut stenogramele discuțiilor pe care senatorul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu le-au avut cu ministru Cătălin Drulă, chiar în biroul acestuia.

Aceștia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, conform G4Media.ro.

Cei doi lideri liberali locali ar fi intervenit la rugămintea liderului PNL Constanța, Bogdan Huțucă, dar și pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influență politică în preajma alegerilor locale de la PNL Galați.

Senatorul Stângă: ”Aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă și la AFDJ și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici un aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo.
Stângă George-Cătălin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.
Drulă Cătălin: Te referi la APDM și la AFDJ?
Stângă George-Cătălin: Da.
Drulă Cătălin: Păi…., ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este două luni prelungirea…

În această speță a urmăririi penale din dosarul de luare de mită, trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat, procurorii DNA au montat tehnică de supraveghere audio-video și în biroul ministrului Transporturilor Cătălin Drulă și au surprins mai multe discuții.

Din acestea reiese că președintele PNL și președintele CJ Prahova sunt interesați mai degrabă de investițiile care urmează să fie derulate de cele două instituții din subordinea Ministerului Transporturilor, așa cum reiese din stenograme:

Dumitrescu Iulian: Am o întrebare punctuală.
Drulă Cătălin: Ia zi!
Dumitrescu Iulian: Să-mi zici cu ARSVOM-ul, dacă … Ce interes ai, dacă mai ni-l lași nouă? E ceva la Constanța …
Drulă Cătălin: Da… Băi …
Dumitrescu Iulian: Știu că ai niște jocuri, niște, na, presiuni, sau dacă ai …
(…)
Dumitrescu Iulian: Zi direct, domle, vreau să-l omor, am un interes sau … Deocamdată am interes pentru organizația Constanța io, ca să-ți zic mai direct, să-l ții p-ăla.
Drulă Cătălin: Și care , ăă, adică tu ce părere ai despre omul ăsta? Sau ce …
Dumitrescu Iulian: El e ok, așa. Celălalt, dinainte …
Drulă Cătălin: Manole, nu?
Dumitrescu Iulian: Da. Celălalt dinainte a fost cu niște probleme, sunt niște probleme cu Curtea de Conturi, nu știu dacă știi tu, dar nu e pă mandatul lu ăsta. Pe mandatul la celălalt, să știi. Adică, dacă poți să mai mi-l lași o perioadă sau așa, îmi spui.
(…)
Dumitrescu Iulian: Dacă nu vrei să mi-l schimbi, ăăă, dacă vrei să-l vezi sau măcar să verifici sau mai știu io ce …
Drulă Cătălin: Da, mă, îți dai seama …
Dumitrescu Iulian: … ține-l în dreptul meu că Huțucă nu te știe și n-are el treabă cu tine, Huțucă de la Constanța.
Drulă Cătălin: Te-a întrebat de …
Dumitrescu Iulian: Da, i-am spus lasă că vorbesc io cu tine.
(…)
Drulă Cătălin: La ARSVOM, că m-ai întrebat, n-am avut decât asta cu Corpul de Control, pentru că nu știu pe cine să întreb. Dacă știi tu un om bun pe partea asta cu salvare că aici e minat cumva.
Stângă GeorgeCătălin: Știi ce se întâmplă, Cătăline?
Drulă Cătălin: Da?
Stângă George-Cătălin: Ei s-au descurcat în ultima perioadă și au atras și fonduri europene. Cred că au vreo trei-patru proiecte pe care le aduc acolo.
Drulă Cătălin: Păi nu, să știi că majoritatea sunt pe buget de stat.
Stângă George-Cătălin: Nu, au și pe fonduri europene acolo.
(…)
Drulă Cătălin: Acuma au mai venit pentru încă o navă-mamă pe care s-o pună la Sulina și aia voiam să te întreb, băi, dar totuși e, cum zic ăștia, „glorified ponton”, adică e un ponton cu motor…
Stângă George-Cătălin: Da, dar sunt fonduri europene.
Dumitrescu Iulian: Adică ori le iei, ori le pierzi.
Drulă Cătălin: Îhî, o să mă mai uit să văd.
Dumitrescu Iulian: Dar ideea este, să zicem cu pontonul ăsta, de care ai zis, habar n-am …
(…)
Dumitrescu Iulian: Cătălin, să ții minte, imaginea ta va fi dată tot de autostrăzi, indiferent cât te-ai chinui cu AFDJ-ul , cu astea…
Drulă Cătălin: (…) Adică dacă vorbești cu oamenii ăștia, io i-aș sfătui să iasă la iveală într-un fel sau …
Dumitrescu Iulian: Nu, că ți-i aduc la iveală, am înțeles mesajul.
Drulă Cătălin: Pentru că, dacă facem o relație de încredere, îmi explică băi, uite asta e situația …
Dumitrescu Iulian: Și tu hotărăști, îmi place sau nu-mi place.
Dumitrescu Iulian: Rămâne să vin o dată cu ARSVOM-ul la tine, da? Cu directorul, vin io cu el, da?
Drulă Cătălin: Ok.
Dumitrescu Iulian: Vii și tu?
Stângă George-Cătălin: Cu mare drag, io oricum sunt pe aicea.
Dumitrescu Iulian: El e un fel de patron în zonă, pe zona de naval.

(…)

Stângă George-Cătălin: Așa…, știu că mai este un HG, tot la fel, bănuiesc că nu vine nimeni să discute despre el.
Drulă Cătălin: Cu?
Stângă GeorgeCătălin: AFDJ-ul.
Drulă Cătălin: Da.
Stângă George-Cătălin: Are o dragă maritimă….
Drulă Cătălin: Da.
Stângă George-Cătălin: … care trebuie aprobată printr-un HG, investiția. Draga asta are o valoare de vreo 28 de milioane de euro. Înțeleg că au fost discuții la nivel de minister, nu știu dacă la tine sau în altă parte….
Drulă Cătălin: Asta e pe fonduri sau e pe neinteligibil.
Stângă George-Cătălin: Nu, este din buget.
Drulă Cătălin: Îhîm.
Stângă George-Cătălin: Și a fost discuția: domle de ce nu ducem banii ăștia pe fonduri europene și cheltuim din buget?
Drulă Cătălin: Îhîm.
Stângă George-Cătălin: Și explicația este una foarte simplă. Pentru că cei de la Uniunea Europeană nu dau bani pentru dragă ci ar da bani pentru un proiect mai amplu care să cuprindă și draga.
(…)
Stângă George-Cătălin: Bun, și atunci, noi dacă am merge pe un proiect major, care să includă și ăștia 28 de milioane de euro…
Drulă Cătălin: Dar e ceva pe bugetul de stat 28 de milioane de euro.
Stângă George-Cătălin: Dar cică ei le au în buget, adică sunt prinși banii.
Drulă Cătălin: Îhîm.
Stângă George-Cătălin: Atunci când a fost creionat bugetul ministerului, banii ăștia au fost prinși. Așa înțeleg eu.
(…)
Stângă George-Cătălin: Eu pot veni cu inginerul șef, cel care se ocupă de partea tehnică …
Drulă Cătălin: Da, cum îl cheamă?
Stângă George-Cătălin: … și să …, am și un lapsus ca tine…, MOVILĂ.
Drulă Cătălin: MOVILĂ.
Stângă George-Cătălin: Și el poate explica, domle, de ce este necesar acuma, poate fi amânată o lună, două, șase luni, un an, de ce o vrem acuma….
Drulă Cătălin: Îhîm.
Drulă Cătălin: Mda. Bun.
(…)
Stângă George-Cătălin: Și ultimele două care sunt la pachet….
Drulă Cătălin: Îhîm.
Stângă George-Cătălin: Și îți spun sincer de ce am nevoie de ele și tu îmi zici dacă mă poți ajuta sau nu…, aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă și la AFDJ și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici un aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo.
(…)
Stângă George-Cătălin: Nu stăpânesc foarte bine ARSVOM-ul, dar m-am interesat atunci când am văzut soluția. Ei spun că în momentul în care trebuie să se facă intervenția, este o anumită procedură de urmat. Ăia dau un semnal, ceva de genul….
Drulă Cătălin: Da.
Stângă George-Cătălin: … și identifică dacă o navă care poate interveni este în zonă.
Drulă Cătălin: Da.
Stângă George-Cătălin: Cei de la GPS erau în zonă, sau GSP, cum se numesc. Aia erau în zonă.
(…)
Stângă George-Cătălin: Nu, chiar o să-mi fac un dosar de prezentare, o să merg la ei la AFDJ să discut, o să vin și cu el și cu inginerul MOVILĂ….

ADVERTISEMENT