Doi jurnaliști, Luiza Vasiliu și Victor Ilie, susțin că au fost urmăriți și supravegheați de cei de la DNA Iași, în timp ce lucrau la un material despre cazul fraților Tate. Ulterior, aceștia au aflat că le-au fost ascultate și telefoanele.
DNA Iași i-au pus sub filaj pe doi jurnaliști români, Luiza Vasiliu și Victor Ilie. Cei doi au avut telefoanele ascultate și se tem că ar fi putut exista și microfoane montate în locuințe. În același timp, plângerile unor alți jurnaliști, care au fost amenințați, nu au fost anchetate.
„Recunosc că mi-a fost frică. N-am ştiut cine sunt indivizii care ne urmăresc pe stradă. Lucram cu Victor Ilie la un material despre fraţii Tate şi am bănuit că ar putea fi ei sau prietenii lor din crima organizată.
Deşi, ne tot gândeam, dacă ăia au să-ţi zică ceva, îţi zic, nu stau să te fileze când te duci să-ţi iei copilul de la grădiniţă. Abia jumătate de an mai târziu am aflat că DNA Iaşi deschisese un dosar în urma unui undercover pe care-l făcuse Victor. Şi puseseră şase agenţi pe urmele noastre”, a scris, luni, pe Facebook. Luiza Vasiliu.
Aceasta subliniază faptul că undercover-ul nu este o infracțiune, ci o metodă de documentare. Astfel, nu ar trebui ca jurnaliștii să fie supravegheați de instituțiile statului.
„Ne-au urmărit pe stradă câteva zile, i-au ascultat lui Victor conversaţiile la telefon timp de două luni. Deşi ştiau că suntem jurnalişti, nu traficanţi de grâne, şi ar fi trebuit să se oprească, pentru c-avem şi noi dreptul la viaţă privată, dar mai ales la protecţia surselor”, mai scrie Luiza Vasiliu.
În același timp, jurnalista se teme de faptul că există posibilitatea ca mai multe microfoane să fie montate și în locuința sa. Ea reclamă și lipsa de transparență.
„M-a făcut să mă întreb dacă nu cumva am avut microfoane şi-acasă, dacă nu cumva au abuzat şi mai mult de supraveghere. Ideea că nişte străini intră pe ascuns în viaţa ta e oribilă. Te face să te simţi umilit, călcat în picioare”, a adăugat jurnalista.
De asemenea, ea susține că a discutat și cu alți jurnaliști care au trecut prin situații mai înfricoșătoare. Aceștia au fost subravegheați abuziv și au primit inclusiv amenințări. Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras la răspundere.
„Instituţiile legii din Iaşi servesc mai degrabă conducătorilor locali şi celor care ameninţă jurnaliştii cu moartea. Am vorbit cu Tudor Leahu şi Rares Neamtu de la 7 IASI şi Gabriel Gachi de la Reporteris.ro, care au păţit-o mult, mult mai rău decât noi. De la mânjit maşina cu fecale la supravegheri abuzive şi ameninţat copiii. Cei care i-au ameninţat cu moartea nu au plătit niciodată”, relatează Luiza Vasiliu.
Mai mult, jurnalistul Victor Ilie a povestit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum a prins trei bărbați care îl urmăreau pe stradă, în timp ce el își desfășura activitatea.
Acest lucru a afectat și demersul jurnalistic, deoarecele unele surse, esențiale în materialul pe care acesta îl documenta, au fost expuse. Acest lucru reprezintă o încălcare a unui drept profesional fundamental pentru jurnaliști, mai exact protecția surselor.