ADVERTISEMENT
News

DNA îi cere lui Iohannis încuviințarea urmăririi penale a unui fost Ministru din Guvernul Orban

Autor: Robert Cristea | 04.01.2021 | 15:30
DNA îi cere lui Iohannis încuviințarea urmăririi penale a unui fost Ministru din Guvernul Orban
DNA îi cere lui Iohannis încuviințarea urmăririi penale a unui fost Ministru din Guvernul Orban. sursă foto - DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) îi cere președintelui Klaus Iohannis încuviințarea urmăririi penale pentru un fost ministru din Guvernul Orban care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă (aprox.103.000 lei).

ADVERTISEMENT

Ministrul în cauză ar fi pretins mită de la managerul unui combinat siderurgic pentru alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, atribuții care țin de Ministerul Mediului.

În perioada menționată de procurori (23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020), ministru al Mediului era Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași.

Urmărire penală pentru un Ministru din Guvernul Orban. DNA cere încuviințarea președintelui Iohannis

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, instigarea la delapidare.” transmite DNA, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Concret, DNA îi cere permisiunea președintelui Klaus Iohannis să înceapă urmărirea penală pentru un fost ministru din Guvernul Orban care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă.

”Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. 

ADVERTISEMENT

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox.103.000 lei), ar fi fost primite în datele  de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa. Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

 Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.” transmite DNA.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!