News

Un milion de euro ascunși în găleți de angajații Permise și RAR din Suceava. DNA, percheziții de amploare. Update

26.11.2020 | 18:42
Un milion de euro ascunsi in galeti de angajatii Permise si RAR din Suceava DNA perchezitii de amploare Update
ADVERTISEMENT

Joi, 26 noiembrie, ample acțiunii de percheziții ale procurorilor DNA privind obținerea permiselor de conducere și a înmatriculărilor au avut loc în mai multe județe din țară și în Capitală.

UPDATE ora 18:30:  Direcția Națională Anticorupție susține că Ministerul de Interne a făcut publice detalii legate de ancheta în care sunt vizați pentru luare de mită mai mai mulți polițiști și angajați ai Registrului Auto Român pe baza unor presupuse surse judiciare.

ADVERTISEMENT

Procurorii s-au limitat la anunțul privind desfășurarea unor cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni de infracțiuni de corupție, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat, toate acestea fiind săvârșite în perioada 2018-2020.

Acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică. Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea.

ADVERTISEMENT

La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfășoară activități de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofițeri de poliție judiciară proprii și cu sprijinul unor ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, delegați de procurorii DNA.

Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare.

ADVERTISEMENT

La acest moment sunt în desfășurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma perchezițiilor domiciliare. DNA va oferi informații oficiale cu privire la încadrarea juridică și la starea de fapt, în cursul zilei de azi, în momentul în care situația judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

UPDATE ora 15:16 / În urma perchizițiilor de joi, procurorii DNA au descoperit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților.

ADVERTISEMENT

Un permis obținut fraudulos costa între 5.000 și 7.000 de euro, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Moica Dajbog.

”Polițiștii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun in executare aproximativ 60 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupție.

Printre suspecți sunt și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere.

Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis”, a spus Dajbog într-o declarație de presă, conform G4Media.


Știrea inițială ora 11:09 / Din primele informații, acțiunile oamenilor legii au avut loc la prima oră, inclusiv la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conduceri și Înmatriculări Vehicule Suceava.

Ar fi vizate mai multe persoane care ar fi facilitat obținerea ilegală de permise. Cetățenii în cauză urmează să fie duși la audieri la sediul DNA Suceava.

Percheziții de amploare ale DNA în mai multe județe privind serviciile de permise auto și înmatriculări

O amplă acțiune a fost demarată în dimineața zilei de joi, 26 noiembrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, în colaborare cu lucrătorii Direcției Generale Anticorupție.

Instituția a emis și un comunicat de presă în care specifică faptul că 67 de acțiuni de percheziție au avut loc nouă sunt instituții publice, dar și la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracțional organizat, presupus săvârșite în perioada 2018-2020.

În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, anunță DNA.

Ce anchetează procurorii

Potrivit G4Media, perchezițiile de joi au avut loc inclusiv la sediul unor instituții publice, printre acestea fiind Serviciul Judetean Anticorupție Suceava, Direcția de Permise Auto și sediile RAR în mai multe localități.

ADVERTISEMENT
Tags: