News

DNA Ploiești, evitată de procurori. Un singur candidat pe șase locuri de muncă vacante

Procurorii evită DNA Ploiești și la cinci ani de la izbucnirea scandalului. Pe cele șase locuri de muncă vacante este un singur candidat
10.09.2021 | 12:05
DNA Ploiești, evitată de procurori. Un singur candidat pe șase locuri de muncă vacante
DNA Ploiești, evitată de procurori. Un singur candidat pe șase locuri de muncă vacanteSursa foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei
ADVERTISEMENT

DNA Ploiești a fost grav afectată de sandalul uriaș din justiția românească. Chiar și la cinci ani de la izbucnirea acestuia, procurorii nu vor să lucreze la instituția cu pricina.

Amintim că scandalul din 2017 s-a încheiat cu excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu și demisia procurorului șef Lucian Onea într-o primă fază. Nu au singurele urmări.

DNA Ploiești, evitată de procurori. Un singur candidat pe șase locuri de muncă vacante

Concursurile pentru ocuparea posturilor vacante în structurile DNA din București și din țară au fost demarate de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

ADVERTISEMENT

În total, în toată țara, sunt disponibile 42 de posturi de procuror, funcții de execuție. 17 dintre acestea sunt la structura centrală a DNA, scrie Ziare.com.

În stucturile din teritoriu, sunt puse la bătaie 25 de posturi de procuror. Cele mai multe posturi vacante sunt la Ploiești.

ADVERTISEMENT

Una dintre urmările scandalului de acum cinci ani a fost retragerea procurorilor care lucrau acolo. Aceștia fie au ieșit la pensie, fie au plecat la alte structuri din țară.

DNA Ploiești are șase locuri disponibile, la Pitești sunt 4 locuri vacante, iar la Alba Iulia, Iași și Târgu Mureș, câte trei. La Cluj sunt două posturi diponibile și câte unul singur la Constanța, Craiova, Brașov și Suceava.

ADVERTISEMENT

În total, 22 de procurori s-au încris la aceste concursuri. Pentru a lucra la DNA este nevoie de zece ani de experiență ca procuror sau judecător. Cristina Lefter este singurul candidat pentru posturile din Ploiești. În acest moment femeia lucrează ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Scandalul de la DNA Ploiești

Scandalul a început în martie 2017, când Sebastian Ghiță, dar și familia fostului baron de Prahova, Mircea Cosma, au venit cu acuzații grave la adresa procurorilor.

ADVERTISEMENT

Aceștia erau acuzați de abuzuri în timpul urmăririlor penale, dar și de falsificare de probe. Primele urmări au fost excluderea din magistradură a unui procuror și demisia procurorului șef Lucian Onea.

Ulterior, procurorii care lucrau acolo s-au mutat la alte structuri din țară sau au ieșit la pensie. În prezent, la DNA Ploiești lucrează doi procurori.

ADVERTISEMENT

În plus, scandalul cu pricina a dus și la înființarea unei secții speciale care să ancheteze exclusiv infracțiunile comise de magistrați (SIIJ), unele dosare de mare corupție care primiseră deja sentințe pe fond au fost rejudecate, iar Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri