News

DNA a trimis în judecată 18 inculpaţii pentru fraudă cu fonduri europene! Prejudiciul, 5 mil. de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 18 inculpaţi, aceştia fiind acuzaţi de fapte de corupţie în...
23.02.2016 | 20:37
DNA a trimis in judecata 18 inculpatii pentru frauda cu fonduri europene Prejudiciul 5 mil de euro
ADVERTISEMENT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 18 inculpaţi, aceştia fiind acuzaţi de fapte de corupţie în ceea ce priveştie obţinerea de fonduri europene pentru investiţii în domenuiul zootehnic. Prejudiciul din acest dosar este estimat la aproximativ 5 milioane de euro.

Astfel, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ilie Daneliuc, Aurica Lăcrămioara Daneliuc, Neculai Barbu, Andrei Iuzic, Lucian Grigoraş, Nicolae Ştefan, Emil Dănuţ Lucău, Vasile Durlihac, Violeta Tudosi, SC AIDA SRL, SC DANI AURA SRL, SC LIK-VOX SRL, SC ROBERT ZOOTEHNIC SRL, SC TERRA ZOOTEHNIC SRL şi SC GREEN TUR BUCOVINA SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca reultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Totodată, Dumitru Ştefan, Costinel Birău şi Eusebiu Adrian Catrinescu, administratori ai unor societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2009-2012, inculpatul Dumitru Ştefan, în calitate de consultant al unei societăţi comerciale, i-a sprijinit pe inculpaţii Ilie Daneliuc, Lăcrămioara Aurica Daneliuc, Neculai Barbu, Andrei Iuzic, Lucian Grigoraş, Nicolae Ştefan, Emil Dănuţ Lucău, Vasile Durlihac, Violeta Tudosi, Sc Aida Srl, Sc Dani Aura Srl, Sc Lik – Vox Srl, Sc Robert Zootehnic Srl, Sc Terra Zootehnic Srl, Sc Green Tur Bucovina Srl, să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Centru regional Iaşi, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact înfiinţarea unui număr de 5 ferme de creştere a porcinelor şi modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate şi a brânzeturilor.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false şi inexacte întocmite de inculpaţii Costinel Birău, Eusebiu Adrian Catrinescu, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, şi de Dumitru Ştefan în calitate de consultant. Documentele au vizat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/lucrări şi mărirea nejustificată a cheltuielilor eligibile, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective.

Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracţionale a fost în valoare de 21.579.000 lei (aproximativ 5 milioane euro), reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile din bugetul Uniunii Europene decontate beneficiarilor, societăţi comerciale ce au calitatea de inculpaţi în prezentul dosar.

ADVERTISEMENT

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.realitatea.net

Tags: