News

“DNA-ul Pădurilor”, la un pas de înfiinţare. Proiectul privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, adoptat de Camera Deputaţilor

13.05.2020 | 18:28
DNAul Padurilor la un pas de infiintare Proiectul privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu adoptat de Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege al USR prin care este înființată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, instituție ce va avea un rang similar DNA și DIICOT. Înființarea DIIM mai trebuie să primească acordul Senatului, care este forul decizional în această speță, informează Agerpres.

Structură specială pentru infracțiunile de mediu

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va fi condusă de un procuror-șef și va funcționa în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede următoarele atribuţii pentru DIIM: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, prevede proiectul adoptat astăzi de Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Detașarea ofițerilor de poliție se face prin dispoziția ministrului de Interne, în urma solicitării procurorului-șef al DIIM, pentru o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani.

200 de deputați au votat în favoarea proiectului, patru s-au opus, iar 107 s-au abținut.

Victorie pentru mediu! Camera Deputaţilor a votat pentru înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul pădurilor). DIIM este un proiect USR şi reprezintă o schimbare majoră de paradigmă în raportarea statului român la problemele de mediu”, a scris pe Facebook președintele USR, Dan Barna.

ADVERTISEMENT