Sporturi

Doar 14 ani de la Hamburg la Halle: “Sascha, tu vei fi cel care îl va bate pe Federer!”

19.11.2018 | 23:17
Doar 14 ani de la Hamburg la Halle Sascha tu vei fi cel care il va bate pe Federer

“Este primul titlu de Grand Slam pentru Roger Federer, care se anunță un mare star în ATP”, exclama comentatorul. Televizorul era pe tenis. Mereu era pe tenis în familia Zverev. Tocmai s-a terminat finala din 2003 de la Wimbledon, între Roger Federer și Mark Philippousis, iar Zverevii au urmărit fiecare punct pe nerăsuflate. Victorie facilă pentru elvețianul de 22 de ani, în trei seturi. Sascha mereu a văzut terenul de tenis altfel decât ei. “Normal, pentru că ei iau mereu locurile cele mai bune din fața televizorului”, își explica furios copilul.

Tenisul este religie în familia Zverev, care s-a mutat la Hamburg înainte ca Sascha să se nască. Mischa este jucător profesionist, iar micuțul Sascha îl admiră ca pe un zeu. “Mami, dar Federer nu poate să îl bată și pe Mischa, nu e așa?” Irina Zvereva este fostă jucătoare profesionistă, actualmente antrenoare. Știe bine ce poate fiul ei cel mare. Face 17 ani, va fi bun. Nu și cât să îl bată pe Federer. Dar o mamă îndulcește mereu adevărul: “Sascha, tu vei fi cel care îl va bate pe Federer!”. 

Povestea lui Alexander Zverev. I-a bătut pe Federer și Djokovic și a luat titlul la Turneul Campionilor 2018

Sascha abia a împlinit şase ani. Cară adesea racheta uriaşă după el, iar mama sa este mereu acolo să îi trimită o minge înapoi. Ar vrea să joace cu Mischa, dar adolescentul rebel are rareori timp. “Dacă el nu vrea, de mâine o să încerc să joc cu Federer. Că tot zice mama că pot să îl bat”. Trebuie precizat, puştiul îl ştie pe Roger. Sunt prieteni! Au vorbit cu doar câteva luni în urmă, când era sezon de zgură.


“Roger a fost idolul meu! L-am întâlnit la Hamburg, în 2003, într-un restaurant. Aveam un turneu de Masters aici şi veneau toţi jucătorii de top. Colecţionam autografe de la toţi pe o minge mare, galbenă. Fratele meu m-a încurajat să merg să îi iau autograful. Nu eram un copil timid, m-am dus imediat. I-am cerut un autograf şi am fost surprins că mi-a răspuns în germană.

Nu aveam idee că elveţienii vorbesc germană. Nu râdeţi de mine, eram doar un copil. M-a întrebat dacă joc tenis. I-am spus că da şi mi-a răspuns că dacă voi munci din greu, poate într-o zi vom ajunge să jucăm unul împotriva celuilalt. Sunt convins că a spus-o multor copii. Poate eu am fost singurul în privinţa căruia a avut dreptate. Probabil că el nu îşi mai aduce aminte, dar eu nu voi uita niciodată”, povestea Sascha mai târziu.


Au trecut 14 ani, Mischa este în tribunele de la Halle şi nu mai poate suporta tensiunea. Urmăreşte fiecare mişcare a lui Federer. Simte că elveţianul este imposibil de învins, chiar dacă îşi spune fără încetare că nu e aşa. Dar cum ar putea să se convingă? A jucat şi el de multe ori cu Roger. Şi a ieşit mereu învins. O dată, chiar umilit. 0-6, 0-6! În 39 de minute! A durat mai mult încălzirea! Chiar pe acest teren, la Halle.

Dar parcă simte că fratele său, care tocmai a împlinit 20 de ani, are ceva în plus. Sascha s-a născut pentru a fi un star. Nu doar unul din pluton. Este setul decisiv, se joacă pentru finală. Mischa parcă îl vede acolo, în iarbă, pe micuțul Sascha, cum cară o racheta uriașă în fața marelui Federer. Regretă acum că nu avea niciodată timp să joace cu fratele său. Se trezește din visare când Sascha își orientează pletele blonde în direcția lui. Îi zâmbeşte şi îi face un semn cu mâna în drumul spre fileu. Federer are capul în pământ. “Mama a avut dreptate!”

Când Sascha i-a strâns mâna lui Djokovic, după finala de la Turneul Campionilor, Mischa nici nu a tresărit. Știa că fratele său va câștiga. La fel cum a știut și cu o zi înainte, când îl bătea din nou pe Federer. La fel cum știe că și primul titlu de Grand Slam este aproape. Și al doilea, și al treilea. Sascha s-a născut pentru a fi numărul unu, nu pentru a fi unul din pluton. Și parcă îi vine să urle că este fratele lui, să audă toată lumea.

Destin? Nu! Muncă! Am derulat prea repede şi asta ar putea induce multă lume în eroare. Sunt 350 de kilometri între Hamburg şi Halle. Alexander Zverev a parcurs distanţa asta în doar 14 ani! 14 ani de muncă! Aşa că nu vă grăbiţi să trageţi concluzii. Asculaţi-i întâi pe părinți, Irina Zvereva şi Alexander senior. Apropo, tatăl celor doi a reprezentat Rusia în Cupa Davis. Nici nu putea fi altfel.

“Când Sascha şi Mischa îmi spuneau ‘gata, asta e ultima minge’, ştiam că mai avem de jucat minimum o oră. Mai ales cu Sascha deja părea o problemă. Nici nu mai conta dacă era tenis sau ce altceva jucam. Dacă voiam să ne oprim, ştiam că trebuie să îl lăsăm să câştige. La orice. Abia apoi puteam să mergem să mâncăm, să dormim sau orice era de făcut”, rememorează Irina Zvereva.

“Sascha a fost mereu înalt, dar foarte slab. Fără pic de fibră. Dacă pleca spre fileu, adversarul avea timp să îl paseze de trei ori. Era prea lent. Dar de pe linia de fund era un luptător incredibil! La 12 ani juca patru ore fără oprire şi îl vedeam cum era tot transpirat şi murdar de zgură. Mama lui venea să îl oprească, dar nici nu voia să audă. ‘Mai joc!'”, povestește Alexander Zverev senior.