News

Doar 4 zile de muncă pe săptămână! Mai multe state europene, pregătite să aplice noua măsură

17.11.2020 | 09:37
Doar 4 zile de munca pe saptamana Mai multe state europene pregatite sa aplice noua masura
ADVERTISEMENT

Mai multe state europene ar trebui să treacă la programul cu 4 zile de muncă pe săptămână. Acest lucru a fost cerut într-o scrisoare trimisă lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez şi altor lideri, notează The Gurdian.

Marea Britanie, Germania, Spania, dar și alte națiuni ar avea nevoie să treacă la o săptămână de lucru de patru zile, se precizează în text. Acest lucru ar fi benefic pentru ca economiile să își revină după pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

O săptămână de lucru mai scurtă a tot fost vehiculată în ultimii ani. Ar fi benefică pentru sănătatea și randamentul angajaților. În plus, ar ajuta și reducerea consumului de energie în dorința de a opri problemele climatice.

Statele europene ar putea trece la 4 zile de muncă pe săptămână

Ideea aparține fostului cancelar John McDonnell, a politicienilor de stânga, dar și a sindicaliștilor din întreaga Europă.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea a fost primită de mai mulți lideri europeni importanți printre care Boris Johnson și Angela Merkel.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru“, se arată în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Mai multe studii făcute de companii au arătat că o săptămână redusă ajută la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a lucrătorilor.

În Marea Britanie, o analiză indică că o astfel de decizie ar duce în sectorul public la creare de 500.000 de locuri noi de muncă. Astfel, ar scădea șomajul în următoarele luni.

ADVERTISEMENT

Mai multe state europene vor trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile. Ideea este respinsă de unele grupuri de afaceri şi politicieni de centru dreapta.

ADVERTISEMENT