News

Doar 45.000 de euro, recuperați de statul român în dosarul Ferma Băneasa. Prejudiciul calculat de procurori: 145 de milioane de euro

Statul român a recuperat doar o mică parte din prejudiciul uriaș din dosarul Ferma Băneasa, în care Prințul Paul și Remus Truică au primit condamnări cu executare.
07.12.2022 | 09:33
Doar 45000 de euro recuperati de statul roman in dosarul Ferma Baneasa Prejudiciul calculat de procurori 145 de milioane de euro
Remus Truică și Prințul Paul, capetele de afiș din dosarul retrocedărilor ilegale a Fermei Băneasa / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Ferma Regală Băneasa” este unul dintre dosarele cele mai importante finalizate de justiția din România, în raport cu prejudiciul calculat de procurori. Aceștia au stabilit că Paul Philippe de România, Remus Truică, miliardarul Beny Steinmetz și alți 15 inculpați au format o grupare care a prejudiciat statul român cu peste 145 de milioane de euro.

În urmă cu doi ani, instanța a cerut confiscarea a milioane de euro de la gruparea Truică – Prințul Paul

Din această sumă, 135 de milioane de euro ar reprezenta doar contravaloarea fostei Ferme Regale Băneasa, iar alți aproape 10 milioane – pădurea Fundu Sacului din Snagov, despre care s-a stabilit că au fost retrocedate ilegal.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2020, judecătorii au dispus confiscarea a aproape 45 de hectare de teren, precum și a unor sume de bani din conturile deținute de inculpați și de două societăți comerciale controlate de aceștia.

La nivelul ANAF, suma încasată în dosar a fost de aproape 220.000 de lei

Potrivit unui răspuns ANAF pentru FANATIK, de la momentul la care sentința în dosarul Ferma Băneasa a rămas definitivă, suma recuperată de instituție este de 45.000 de euro.

ADVERTISEMENT

”La nivelul ANAF, până la data prezentei, în dosarul penal nr. 345/64/2016 a fost încasată suma de 219.137 lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 45.000 de euro”, se arată în răspunsul ANAF pentru FANATIK.

Situația neclară a terenului de 35 de milioane de euro din Băneasa

Cel mai scump teren din acest dosar se află pe șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A, cu o suprafață de 127.138 mp (aproape 13 hectare) și este evaluat la aproximativ 35 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Imobilul este intabulat pe numele statului român și potrivit Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a intrat într-un mecanism de reutilizare în interes public, prin transmiterea cu titlu gratuit în domeniul public al statului. Procedura a fost suspendată conform unei solicitări a Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale, din cadrul ANAF.

Inculpații au popriri și sechestru pe conturi și acțiuni

De asemenea, ANAF a pus poprire pe conturi și a trecut la executarea silită în vederea recuperării sumelor datorate potrivit deciziei instanței din dosarul ferma Băneasa.

ADVERTISEMENT

”Referitor la dosarul penal nr 345/64/2016, la nivelul ANAF s-a primit, pentru punere în executare, Sentința Penală nr 39/F din data de 27.06.2019 pronunțată de Curtea de Apel Brașov, rămasă definitivă prin Decizia penală nr 382/A din data de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a dispus confiscarea specială a sumelor de 4.000.000 de euro și de 45.000 de euro.

Totodată, la cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție DNA – Serviciul Teritorial Brașov, s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii a popririi asupra conturilor deschise de unul dintre debitori la bănci, precum și instituirea măsurilor asiguratorii a sechestrului asupra părților sociale deținute de acesta la diverse societăți”, arată ANAF.

Romsilva ar trebui să primească peste 1.000.000 de euro

Instituția mai spune că pentru unul din debitori au fost instituite popriri asupra sumelor datorate de către terți și indisponibilizate bunuri imobile aflate în proprietatea acestuia. (ANAF nu poate dezvălui numele persoanelor asupra cărora s-au luat măsuri din cauza secretului fiscal, n.r.).

În același dosar, alți opt inculpați trebuie să plătească în solidar despăgubiri de 1.019.285,49 euro către Romsilva iar șase inculpați suma de 17.928,73 euro către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor.

Cum funcționa schema retrocedărilor

În dosarul Ferma Băneasa, procurorii susțin că Paul Phillipe al României revendicat în mod nelegal mai multe proprietăți care au făcut parte din domeniul regal, fiind ajutat de Remus Truică să le obțină prin intervenții pe lângă funcționarii implicați în procedurile de retrocedare.

În schimb, Prințul Paul i-ar fi promis lui Truică o cotă de 60-80% din valoarea bunurilor revendicate, pe care  i le-a transferat acestuia prin contracte fictive cu o societate comercială.

La 1 noiembrie 2016, Prințul Paul a transferat firmei Reciplia SRL drepturile prezente și viitoare asupra Fermei Băneasa (28 ha) și o parte din Pădurea Snagov (30 ha). În schimb, firma se obliga să-i plătească o sumă de bani și ”să asigure sprijin și asistență în procedurile administrative”. Atât Prințul Paul cât și Remus Truică susțin că înțelegerea a fost una legală și că nu a încălcat nicio lege.

Prințul Paul este în Franța și așteaptă decizia de extrădare

Prințul Paul este fugit în Franța, acolo unde, pe 18 ianuarie 2023, urmează să afle dacă va fi extrădat în România. El trebuie să execute 3 ani și 4 luni de închisoare.

În martie 2022, o instanță din Grecia a respins cererea de extrădare a miliardarului israelian Benyamin Steimentz, despre care se crede că ar fi fost în spatele firmelor lui Truică, condamnat la 5 ani de închisoare în același dosar.

Remus Truică a primit 7 ani de închisoare cu executare, iar în prezent se află în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: