ADVERTISEMENT
Sporturi

Doar alţi patru jucători au mai fost descalificaţi la un Grand Slam în Era Open! Cum a scăpat Năstase de o penalizare asemănătoare. Video

Autor: Traian Terzian | 07.09.2020 | 16:25
Doar alţi patru jucători au mai fost descalificaţi la un Grand Slam în Era Open! Cum a scăpat Năstase de o penalizare asemănătoare. Video
În afara lui Novak Djokovic, doar alţi patru jucători au mai fost descalificaţi în proba de simplu la un turneu de Grand Slam în Era Open

În afara lui Novak Djokovic, doar alţi patru jucători au mai fost descalificaţi în proba de simplu la un turneu de Grand Slam în Era Open.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a fost descalificat de la US Open la scorul de 6-5 în primul set al optimii de finală cu Pablo Carreno Busta. Sârbul a fost eliminat pentru că a lovit o arbitră de linie cu mingea.

Numărul 1 ATP, Novak Djokovic, a aflat amenda imensă pe care o va avea de plătit după gestul necugetat care a dus la descalificarea sa de la US Open.

ADVERTISEMENT

În Era Open doar patru jucători au fost descalificați la un Grand Slam

Înaintea sârbului, în Era Open, doar alți patru jucători au mai fost descalificați în proba de simplu la un turneu de Grand Slam, iar lista nu putea fi deschisă decât de controversatul tenismen american John McEnroe.

În optimile de finală ale Australian Open, ediţia 1990, în meciul împotriva suedezului Mikael Pernfors, McEnroe a primit un avertisment pentru că se uita ameninţător la o femeie arbitru de linie, jonglând cu mingile pe rachetă, apoi un punct de penalizare pentru că a dat cu racheta de pământ, punct care i-a adus lui Pernfors un break.

ADVERTISEMENT

La auzul acestui nou avertisment, McEnroe a cerut să vină supervizorul turneului. După o lungă discuţie, McEnroe i-a înjurat pe amândoi, pe arbitru şi pe supervizor. Arbitrul de scaun a anunţat apoi descalificarea jucătorului american pentru această a treia infracţiune.

După ce a trecut de calificări, jucătorul german Carsten Arriens a jucat în primul tur la Roland Garros 1995 împotriva nou-zeelandezului Brett Steven. După ce a pierdut cel de-al doilea set, Arriens şi-a aruncat racheta în fileu, ceea ce i-a adus un avertisment, şi apoi a aruncat-o din nou, în direcţia scaunului său. Racheta a lovit şi a rănit un arbitru de linie la picior, iar neamțul a fost descalificat.

ADVERTISEMENT

Jeff Tarango, acuzații grave la adresa unui arbitru

În meciul cu germanul Alexander Mronz din turul al treilea al turneului de la Wimbledon, din 1995, americanul Jeff Tarango spera să se califice pentru prima oară în optimile de finală ale unui Grand Slam.

Condus cu 7-6, 3-1, el nu a suportat faptul că o minge pe care a considerat-o a fi as a fost decisă a fi aut de către arbitrul francez Bruno Rebeuh. Jucătorul l-a insulat pe arbitru, pe care l-a numit ”cel mai corupt din tenis”. El a fost sancţionat cu un punct de penalizare şi, la anunţarea acestei sancţiuni, Tarango a părăsit terenul, ceea ce a dus la descalificarea sa.

ADVERTISEMENT

La ediţia din 2000 a French Open, când era condus cu 2-1 la seturi şi cu 5-2 în setul al patrulea de Attila Savolt din Ungaria, austriacul Stefan Koubek şi-a aruncat involuntar racheta către un copil de mingi şi a fost descalificat.

De altfel, Koubek a mai fost descalificat de alte două ori în carieră, de fiecare dată în Franţa: în timpul calificărilor la Paris Bercy, în 2003, şi la Metz, în 2007. La acest ultim turneu, în timp ce conducea cu 4-2 în al treilea set al meciului disputat împotriva lui Sebastien Grosjean, Koubek l-a jignit pe supervizor.

ADVERTISEMENT

Năstase, salvat de fanii de la US Open

În 1979, Ilie Năstase a foast și el aproape de descalificare în timpul meciului cu John McEnroe din turul doi de la US Open. Arbitrul de scaun Frank Hammond, cel care îl mai penalizase cu un punct pe român în setul al treilea, l-a sancţionat cu game pierdut la scorul de 2-1 şi 15-0 în favoarea lui McEnroe în setul 4.

Americanul își amintește că acela a fost momentul care a stârnit furia fostului tenisman român, dar şi a spectatorilor din tribune. ”Nasty s-a ridicat cu mâinile în şolduri şi a început o ploaie de obscenităţi la adresa lui Frank, care l-a descalificat apoi şi trimis la vestiare. Oficialul turneului, Mike Blanchard, a coborât pe teren şi a vorbit cu Nasty şi mine”, a scris McEnroe în autobiografia sa.

Publicul a solicitat ca Ilie Năstase să nu fie penalizat cu meci pierdut, iar o parte din fani au devenit chiar violenţi şi au început să arunce cu bidoane de bere şi gunoi pe teren.

Acest lucru care l-a determinat pe directorul turneului, Bill Talbert, să-l înlocuiască pe arbitrul de scaun şi să-l reprimească pe Năstase în meci. Partida s-a reluat într-un final, după 20 de minute de întrerupere, iar McEnroe a câştigat în patru seturi.

Fostul mare tenisman Ilie Năstase nu este de acord cu descalificarea lui Novak Djokovic, principalul favorit al turneului de Grand Slam de la US Open, și i-a criticat vehement pe organiatori pentru modul cum se comportă cu jucătorii.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!