Stiri sportive

Doar două cluburi vor 20 de echipe în prima ligă!

Chiar dacă la început totul a părut doar o simplă glumă, Mircea Sandu chiar doreşte ca Liga 1 să fie formată din 20 de echipe. În aceste condiţii, departamentul juridic din cadrul FRF,...
10.08.2013 | 18:25
Doar doua cluburi vor 20 de echipe in prima liga

Chiar dacă la început totul a părut doar o simplă glumă, Mircea Sandu chiar doreşte ca Liga 1 să fie formată din 20 de echipe. În aceste condiţii, departamentul juridic din cadrul FRF, condus de Adrian Stîngaciu, a trimis vineri o scrisoare către toate formaţiile din primul eşalon, pentru a le cere o poziţie oficială cu privire la varianta propusă de “Naşu”.

FANATIK a contactat toate cele 18 combatante din prima divizie, iar cele mai multe dintre cluburi nu sînt de acord cu propunerea omului numărul unu din fotbalul românesc. Chiar dacă printre conducătorii echipelor din Liga I care nu vor să se alăture demersului lui Sandu se află Valeriu Argăseală şi Dinu Gheorghe, cel mai categoric dintre cei care nu doresc ca Liga lui I să fie formată din 20 de formaţii a fost preşedintele clubului FC Botoşani, Valeriu Iftime. “Rapid Suceava nu a făcut cerere? E un ridicol atît de mare. Iaşiul, dacă nu are meritul sportiv, de ce să joace? N-am nimic cu ei, dar oamenii ce o să spună? Că sîntem neseriosi. Să fie şi 100 de echipe, dacă aşa se vrea, să bage şi pe Şerif Tiraspol şi Legia Varşovia. Nu sînt de acord cu bîlbîielile FRF”, a afirmat acesta.

La rîndul său, la fel de contrariat de propunerea lui “Naşu” a fost şi preşedintele echipei Viitorul Constanţa, Paul Peniu.”Mie mi s-a părut a fi o glumă la început, dar m-a anunţat secretara că a venit o hîrtie oficială de la FRF. O să vedem, împreună cu Gică Hagi, ce decizie vom lua, dar e nebunie curată ca în etapa a patra să hotărăşti mărirea numărului de echipe. Aşa, de ce nu s-ar înscrie şi Gloria Bistriţa şi Avîntul Prăbuşirea, dacă tot se ajunge ca în Liga 1 să se joace pe bază de cerere?“, a încheiat subalternul lui Gică Hagi.

De unde a pornit nebunia?

Acum două zile, la scurt timp după ce suporterii Rapidului au intrat în grevă, Mircea Sandu a venit cu propunerea. „N-ar putea să se gîndească Liga, de urgenţă, să facă 20 de echipe în prima Ligă? Ca să termine plimbarea asta a Rapidului de colo-colo. Dacă tot am fost în perioada compromisurilor, mă gîndesc că asta e acţiunea pe care Liga o poate întreprinde. Dacă o face, la Comitetul Executiv am s-o susţin şi eu”, a declarat Mircea Sandu. În scurt timp, a fost completat de Dumitru Dragomir: “Am găsit soluţia pentru un campionat cu 20 de echipe. Matematicienii de la Ligă au găsit formula. În decembrie vom avea o etapă sau chiar două în plus faţă de ce jucăm pînă acum. Apoi, în loc de 20 februarie, vom începe returul pe 1 februarie. Toate terenurile sînt cu încălzire, iar cele care nu au încălzire vor juca pe alte terenuri care nu sînt încălzite”. Şeful LPF a anunţat că decizia nu aparţine forului condus de el. “Rămîne să vedem ce va decide Comitetul Executiv. Am găsit şi varianta financiară. Iaşiul va lua din banii Rapidului coeficientul unei echipe promovate, iar Rapid rămîne cu diferenţa de bani”.  Şedinţa Comitetului Executiv al FRF va avea loc miercuri 14 august, în dimineaţa zilei în care se joacă meciul amical România – Slovacia.

“Sînt legat sentimental de Rapid”

10 cluburi din Liga 1 se opun suplimentării numărului de echipe, iar printre susţinătorii Rapidului şi ai Iaşiului s-ar număra FC Vaslui şi Corona Braşov.  “Nu decid eu, este problema clubului, dar, personal, sînt legat sentimental de Iaşi şi de Rapid şi aş fi de acord ca aceste echipe să joace în prima ligă”, a spus Porumboiu. La rîndul său, Nae Manea, tehnicianul Coronei Braşov spune că ar fi încîntat dacă prin propunerea lui Mircea Sandu, Rapidul ar putea să revină în prima ligă.”Nu eu decid acest lucru, însă aş fi încîntat dacă Rapidul ar juca în primul nostru eşalon”, a spus Manea. Cinci cluburi din Liga I, printre care CFR Cluj şi Dinamo, au preferat să nu îşi exprime vreo opţiune.

CUM AU VOTAT REPREZENTANŢII CLUBURILOR DIN LIGA 1

CONTRA: Steaua, Petrolul, Astra, Oţelul, Săgeata, FC Braşov, U Cluj, Viitorul, Concordia, FC Botoşani

PROFC Vaslui, Corona Braşov

INDECIŞI: Dinamo, CFR Cluj, Pandurii, Gaz Metan, Poli Timişoara, Ceahlăul

“Această propunere n-are nici un suport regulamentar. Despre completarea unui campionat, aflat în plină desfăşurare, cu alte echipe, n-am auzit niciodată. Sper să nu se ajungă la un astfel de vot. Oricum, sînt împotriva unei astfel de măsuri” (membru al Comitetului Executiv al FRF)