News

Doar în filmele de comedie mai vezi așa ceva. Artiştii care cântă pe străzile din Timişoara, obligaţi să dea test în faţa unui juriu

Artiștii amatori vor fi nevoiți să obțină nota 7 pentru a cânta prin cartiere. Pentru zona centrală, trebuie să obțină nota 8.
30.07.2023 | 10:38
Doar in filmele de comedie mai vezi asa ceva Artistii care canta pe strazile din Timisoara obligati sa dea test in fata unui juriu
Artiştii care cântă pe străzile din Timişoara, obligaţi să dea test în faţa unui juriu. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Doar în filmele de comedie mai vezi așa ceva. Situație atipică în Timișoara, acolo unde artiștii care cântă pe străzi nu vor mai fi lăsați să apară în fața trecătorilor decât după ce obțin aprobarea unui juriu. În acest sens, Consiliul Local a aprobat un regulament.

Doar în filmele de comedie vezi așa ceva. Noul regulament pentru artiștii amatori din Timișoara

Mai exact, artiștii stradali vor fi nevoiți să se prezinte în fața juriului respectiv și să dea un test. Pentru a putea performa, ei trebuie să obțină cel puțin nota șapte din partea specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Regulamentul se va aplica atât în cazul cântăreților, cât și a dansatorilor sau a oricăror alte persoane care își doresc să își manifeste talentul, în orice fel, pe străzile din municipiul Timișoara, arată noile reguli.

Astfel, artiștii amatori vor da un examen, iar dacă vor lua notă de trecere, se vor prezenta pe străzi doar după un program prestabilit. Mai mult, ei nu vor mai avea voie să utilizeze sistemul de amplificare.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre artiști sunt nemulțumiți de noile reglementări. Printre aceștia se află și două tinere studente, pasionate de muzică, care își plătesc studiile cu banii obținuți din performanțele artistice de pe străzile din Timișora.

„Ne opreşte din a mai face ce facem acum, pentru că nu mai putem să cântăm fără amplificare deloc, iar venitul nostru nu va mai fi. Fără amplificare, zgomotul din jur acoperă vocile”, au transmis cele două tinere pentru Oservator News.

ADVERTISEMENT

Cei care nu respectă regulile riscă sancțiuni

Pe lângă faptul că vor fi obligați să obțină nota 7, pentru a cânta prin cartiere, și cel puțin nota 8, pentru a fi plasați în zona centrală, artiștii vor fi nevoiți să își schimbe locația din oră în oră. Totodată, ei nu trebuie să cânte aceeași piesă de două ori sau să fie o distanță mai mică de 100 de metri între ei.

Play-back-ul este ferm interzis, cântăreții fiind nevoiți să susțină o prestație live. De asemenea, programul prestabilit de autorități va fi de vară și de iarnă. Formele de evaluare sunt expuse clar în noul regulament.

ADVERTISEMENT

Cei care nu respectă regulile vor fi sancționați. Ei riscă să le fie retrase avizele (chiar și fără să primească un averstisment prealabil). Mai mult, pot fi sancționați cu amenzi sau muncă în folosul comunității, potrivit presei locale.

„Forme de evaluare:
a. Audiție – pentru artiștii-interpreți, muzicieni (repertoriul trebuie să cuprindă minim 10 piese);
b. Prezentarea unui moment teatral – pentru actori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 3 momente);
c. Prezentarea unui moment coregrafic – pentru dansatori (repertoriul trebuie să cuprindă minim 5 montări coregrafice în repertoriu);
d. Portofoliu de lucrări artistice și o probă de practică demonstrativă a abilităților în domeniu – pentru solicitanții din zona artelor vizuale”, se arată în regulament.

ADVERTISEMENT