News

Dobânzile la titlurile de stat Fidelis sunt aproape duble faţă de cele la depozitele bancare. Cât câştigi dacă investeşti 10.000 de lei

Statul se împrumută din nou de la populaţie. Dobânzi atractive la investiţia în titluri Fidelis, câştigurile sunt duble faţă de cele oferite de bănci.
08.02.2025 | 11:14
Dobanzile la titlurile de stat Fidelis sunt aproape duble fata de cele la depozitele bancare Cat castigi daca investesti 10000 de lei
Investiţiile în titlurile de stat Fidelis pot şi făcute până pe 14 februarie Foto: Ministerul Finanţelor
ADVERTISEMENT

Obligațiunile de stat sunt titluri de creanță emise de guvernul unei țări pentru a strânge fonduri. Practic, statul împrumută bani de la populaţie și, în anumite condiții, se obligă să restituie suma principală a datoriei împreună cu dobânda.

Dobânzile la titlurile de stat Fidelis sunt aproape duble faţă de ale depozitelor bancare

A trecut puţin mai mult de o lună de la începutul anului şi statul român s-a hotărât să se împrumute de la populaţie. Şi, pentru a face rost de bani cât mai rapid, dobânzile la titlurile de stat Fidelis sunt cât se poate de ademenitoare, opt la sută, duble faţă de cele oferite de bănci.

ADVERTISEMENT

La investiţiile în moneeda naţională, în cazul în care investiţi 10.000 de lei în astfel de titluri, într-un depozit pe un an, dobânda este de 6,95%, rezultând un câştig aferent de 695 de lei. Pe o perioadă de cinci ani câştigul este însă mult mai consistent, aproape 4.000 de lei.

La investiţiile în euro dobânzile sunt între 4 şi 6 la sută. La 2.000 de euro investiţi, pe 7 ani, profitul este de 900 de euro. Asta în condiţiile în care dobânzile băncilor sunt de 5-6 % la depozitele în lei şi 2-3 % la cele în euro. În plus, marele avantaj al titlurilor de stat este că acestea nu sunt impozitabile.

ADVERTISEMENT

Statul s-a împrumutat 31 miliarde lei de la populaţie, în 2024

“În perioada  7 – 14 februarie 2025, se va desfășura o noua ofertă publică de Titluri de stat emise de către Ministerul Finanțelor în cadrul Programului FIDELIS, cu o valoare minimă de subscriere de 5.000 RON (pentru tranşele de 1, 3 şi 5 ani în RON) / 500 RON (pentru tranşa de 1 an dedicată donatorilor de sânge) / 1.000 EUR (pentru tranşele de 2 şi 7 ani în EUR)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

În 2024, statul român a împrumutat direct de la populație peste 31 de miliarde de lei, o sumă record, cu 46% mai mare față de cea împrumutată în 2023. De asemenea, suma împrumutată anul trecut reprezintă 12% din suma totală împrumutată de Guvern.

ADVERTISEMENT

“Titlurile de stat reprezintă pentru investitorii din piața de capital cel mai sigur instrument de investiții. Prin prisma aceasta, investitorii care sunt la început de drum au găsit în instrumentul acesta prilejul cel mai bun de a lua un prim contact cu piața de capital.

ADVERTISEMENT

Investitori mai descoperă și alte oportunități, cum ar fi societăți listate, emitenți care ei, la rândul lor, oferă randamente foarte bune”, dă asigurări Lucian Isac, director general al unei case de brokeraj.

Deşi câştigurile din astfel de investiţii nu sunt impozabile, iar băncile intermediare nu percep comisioane pentru dobânzi, este de reţinut căm în funcţie de intermediar, pot exista comisioane de administrare, de tranzacționare sau de transfer.