News

Doctoratul ministrului Lucian Bode încinge spiritele între Adrian Cioroianu și Emilia Șercan: ”Dreptul meu e să apelez la justiție”

Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, a invitat-o la dezbatere pe jurnalista Emilia Șercan, în urma unei postări despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode.
10.10.2022 | 13:19
Doctoratul ministrului Lucian Bode incinge spiritele intre Adrian Cioroianu si Emilia Sercan Dreptul meu e sa apelez la justitie
Adrian Cioroianu își dorește o dezbatere cu Emilia Șercan. Foto: Facebook Adrian Cioroianu, Emilia Șercan – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În urmă cu trei zile, Emilia Șercan se referea la teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode. Jurnalista nota că lucrarea științifică se află la Biblioteca Națională – condusă în prezent de Adrian Cioroianu -, dar nu poate fi consultată pe hârtie.

Adrian Cioroianu vs. Emilia Șercan

Teza celui care conduce MAI a fost consultată doar în format digital, pentru că din anul 2016, legea interzice consultarea tezelor pe hârtie. În acest cotext, jurnalista a mai notat că fotografierea ecranului cu teza de doctorat este interzisă.

ADVERTISEMENT

Mai departe, ea a subliniat că lucrarea științifică scrisă de Bode nu se află în Registrul național. Aici s-ar fi ajuns pentru că ministrul a cerut publicarea sub formă de carte în decurs de doi ani de la susținerea publică.

Emilia Șercan a scris că acesta a optat să își publice teza în 2021, într-o carte cu același titlu: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

ADVERTISEMENT

Pornind de la faptul că șeful MAI a declarat că a trimis cartea la Biblioteca Națională a României și la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai”, ea a verificat, dar cartea nu exista la raft.

Întrebarea adresată conducerii BNaR

Astfel, ea a formulat o întrebare pentru conducerea BNaR. A dorit să afle dacă editura la care a apărut cartea a trimis, așa cum prevede legea bibliotecilor, 7 exemplare.

ADVERTISEMENT

Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu: ‘În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale BNaR‘”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

În acest context, Adrian Cioroianu i-a răspuns pe Facebook și a rugat-o să îl contacteze în mod oficial sau privat dacă dorește mai multe informații despre subiect. De asemenea, el a invitat-o la o dezbatere publică.

ADVERTISEMENT

Amenințare cu proces

În plus, fostul ministru de externe, în prezent profesor universitar, i-a solicitat jurnalistei să nu mai folosească numele său înainte de a-i cere opinia când scrie despre el sau despre instituția pe care o conduce temporar.

Îi avertizez pe toți imprudenții care asociază numele meu la această poveste a unor plagiatori reali sau potențiali: dreptul oricărui opinent e să spună ce vrea, iar dreptul meu e să apelez la ultima instanță, numită justiție.

Într-o postare a dvs, dna Șercan, din această săptămână trecută, ați sugerat câteva lucruri, despre BNaR și despre mine, care pur și simplu nu sunt adevărate”, a scris Adrian Cioroianu pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT
Tags: