News

Diagnosticul de paralizie facială în cazul doctoriței din Vâlcea, infirmat. Ministerul Sănătății revine cu precizări. Update

05.02.2021 | 16:15
Diagnosticul de paralizie faciala in cazul doctoritei din Valcea infirmat Ministerul Sanatatii revine cu precizari Update
ADVERTISEMENT

Doctorița din Vâlcea care a suferit o reacție adversă severă, paralizie facială temporară, în urma vaccinului anti-Covid-19 a fost transferată la București. În acest moment starea ei este bună, analizele nu au raportat modificări patologice.

Tânăra de 32 de ani, medic în secția ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea de ani a cerut trasferul la București. Ea este internată la spitalul Universitar din Capitală.

ADVERTISEMENT

Reacția adversă pe care a avut-o este una rară, dar care poate să apară și după administrarea altor vaccinuri. Între timp, un alt medic rezident din Cluj susține că ar fi avut o reacție similară, semipareză.

UPDATE / Se pare că doctorița nu a avut, de fapt, nicio paralizie facială. Conform Digi 24, Ministerul Sănătății a revenit asupra informației și a transmis că doctorița a avut, de fapt, un alt diagnostic.

ADVERTISEMENT

În mod normal atunci când există o reacție adversă aceasta se raportează, însă Ministerul Sănătății are obligația să verifice informația. Se pare că în cazul doctorului cu „paralizie facială” acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit Digi 24.

„1) – potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate;

ADVERTISEMENT

(2) – toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă;

(3) – în prezent, pacienta se află în stare clinică bună”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Doctorița care a suferit paralizie facială temporară în urma vaccinului, transferată la București. În ce stare se află

„S-a prezentat la vaccinare, s-a întocmit fișa, temperatura o avea normală și s-a efectual vaccinul. La aproximativ 10-15 minute a apărut o tahicardie, o tensiune de 150 cu 90 și, la un moment dat, frisoane”, a spus medicul care i-a administrat vaccinul, potrivit Antena 3.

După această reacție adversă, un alt cadru medical din Cluj susține că a trecut printr-o situație asemănătoare. Dacă medicul din Vâlcea a prezentat reacția adversă după administrarea dozei de rapel și s-au luat măsuri imediat, rezidentul clujean susține că problemele s-au prezentat după administarea primei doze, cu o lună în urmă.

„Mă simțeam foarte, foarte moleșit, cu cefalee, dureri musculare, stare de greață, amețeală, iar noaptea, când m-am trezit, nu am putut să mă mișc. A fost ca o semiparalizie pe partea stângă, în zona în care fost administrată prima doză”, a povestit acesta.

„Mi s-a recomandat să nu iau antiinflamatoare 14 zile, am luat Teraflu şi magneziu efervescent, m-am pus în pat, după 3 ore de somn, mi-am revenit. La a doua doză administrată nu a fost nicio reacţie adversă, totul normal, nici măcar durere la zona locală”, a continuat el, potrivit sursei citate mai sus.

Cu toate acestea, la momentul în care bărbatul susține că au avut loc respectivele efecte adverse nu a fost distribuită nicio informație în acest sens. După cazul doctoriței din Vâlcea, Ministerul Sănătății a distribuit informații cu privire la situația respectivă.

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, numărul total al persoanelor  care au fost vaccinate se apropie de 630.000 în România. Oamenii cărora le-a fost administrată prima doză sunt aproape 464.000, iar cei care au primit și rapelul, 165 500. Numărul de reacții adverse este peste 2.100.

ADVERTISEMENT