News

Doctoriţă din Teheran, torturată şi ucisă după ce i-a îngrijit pe protestatarii răniți. Poliţia susţine că a murit într-un accident rutier

Moarte suspectă la Teheran, o doctoriţă care îi îngrijea în clandestinitate pe răniţii de la proteste a murit la doar 36 de ani. Familia acuză autorităţile de crimă
18.12.2022 | 15:43
Doctorita din Teheran torturata si ucisa dupa ce ia ingrijit pe protestatarii raniti Politia sustine ca a murit intrun accident rutier
Aida Rostami a murit la 36 de ani
ADVERTISEMENT

Aida Rostami, un medic iranian în vârstă de 36 de ani, care în ultimele săptămâni i-a tratat pe protestatarii răniți care se temeau de represalii dacă apelează la sistemul oficial de asistență medicală, a fost adusă moartă acasă, de poliţişti.

Aida Rostami a dispărut după ce a plecat să facă rost de medicamente

Oamenii legii i-au transmis familiei că doctoriţa a murit într-un accident de mașină, dar trupul acesteia prezintă semne clare de tortură, lucru confirmat inclusiv de legişti.

ADVERTISEMENT

De la începutul manifestaţiilor la Teheran, Aida Rostami i-a tratat în secret pe protestatarii răniţi, temându-se, ca şi aceştia, că va fi pedeapsită. S-a dăruit trup şi suflet cauzei, cel puțin până la începutul acestei săptămâni, când Aida Rostami a dispărut brusc.

Câteva zile mai târziu, poliția s-a prezentat la domiciliul familiei medicului pentru a preda cadavrul neînsuflețit al femeii de 36 de ani, susținând că a fost victima unui accident de circulație.

ADVERTISEMENT

Însă medicii de la morgă au transmis familiei că trupul neînsufleţit se află într-o stare care infirmă versiunea unui accident de mașină. Cadavrul părea mutilat, cu semne tipice de tortură, după cum scrie site-ul de știri antiguvernamental, IranWire.

Potrivit Iran International, capului doctorului Rostami îi lipsea un ochi, iar jumătate din față îi era zdrobită.

ADVERTISEMENT

Iranienii protestează aproape zi de zi, după moartea lui Mahsa Amini, pe 16 septembrie. Mulți dintre ei au fost răniţi de forțele de securitate, dar evită spitalele de stat, de teamă să nu fie reținuți, torturați, urmăriți penal sau uciși.

În replică, mai mulţi medici curajoși își riscă viața pentru a-i ajuta pe protestatarii răniți în casele și birourile lor.

ADVERTISEMENT

Dr. Rostami a fost unul dintre ei. Pe 12 decembrie 2022, ea avea grijă de câțiva protestatari răniți când a rămas fără articole medicale. Ea a părăsit casa în care se afla, pentru a merge să facă rost de provizii, dar nu a mai fost văzută în viaţă.

Abia a doua zi o secție de poliție locală a sunat familia medicului și a transmis că Rostami a murit într-un accident de mașină.

ADVERTISEMENT
Tags: