News

Doctorul care nu a fost niciodată bolnav, dar care s-a aflat la un pas să fie ucis de coronavirus: “Virusul este o bestie. Sistemul meu imunitar m-a trădat”

14.04.2020 | 16:15
Doctorul care nu a fost niciodata bolnav dar care sa aflat la un pas sa fie ucis de coronavirus Virusul este o bestie Sistemul meu imunitar ma tradat
ADVERTISEMENT

Dr. Ryan Padgett are 45 de ani şi în colegiu a jucat fotbal american la un nivel competitiv. Apoi a devenit doctor şi în cariera lui a lipsit foarte rar de la muncă şi niciodată pe motiv de boală. Apoi, noul coronavirus l-a dus foarte aproape de moarte. 

Doctorul care nu a fost niciodată bolnav, dar care s-a aflat la un pas să fie ucis de coronavirus!

New York Times spune povestea doctorului “sănătos tun” care a fost la un pas să fie ucis de coronavirus. Totul a început în Seattle la finalul lunii februarie când un pacient care a murit a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

ADVERTISEMENT

Colegii l-au chemat pe dr. Padgett să îi spună vestea, iar câteva zile mai târziu totul s-a schimbat. Pacienţii au fost aduşi pe bandă rulantă la Evergreen Health, care a fost primul spital din ţară care a trebuit să facă faţă pandemiei.

“Ori virusul este o bestie, ori nu sunt eu obişnuit. Sistemul meu imunitar de Ironman m-a trădat”

Erau aduşi pacienţii în stare gravă, cei care nu puteau respira. Majoritatea erau bătrâni, mulţi dintre ei erau deja bolnavi. Doctorul nu s-a îngrijorat pentru el. La 45 de ani era în formă foarte bună, mergea la sală şi în excursii la schi. În colegiul Northewstern a reuşit să se califice cu echipa de fotbal american în fazele superioare, iar în cariera de 21 de ani ca doctor, şi-a luat doar cinci zile libere.

ADVERTISEMENT

Însă, la începutul lunii martie, a simţit o durere de cap, neobişnuită pentru el. Muşchii îl dureau. Pe data de 9 martie a avut febră şi tuşea. Două zile mai târziu, respraţia a fost atât de grea, încât a realizat că va deveni pacient în propriul spital.

“Ori virusul este o bestie sau nu sunt eu obişnuit. Sistemul meu imun de Ironman m-a trădat”, i-a transmis printr-un mesaj unui prieten. Însă, starea lui de sănătatea s-a deteriorat rapid. Dr. Pagett a fost la un pas de moarte.

ADVERTISEMENT

“Am făcut câţiva paşi în faţă şi parcă am alergat trei kilometri, ceea ce este ciudat”

A intrat în comă indusă şi a fost nevoie de echipe de la două spitale pentru a-l putea salva de la deces. În Seattle, Dr. Padgett este în recuperare şi a dat un interviu telefonic în care a explicat că pentru prima oară în viaţa lui a pierdut controlul.

Chiar şi înainte de a fi depistat pozitiv, medicul şi-a dat seama că nu este o răceală obişnuită: “Nu puteam să mă aşez şi să găsesc aer. Am făcut câţiva paşi în faţă şi parcă am alergat trei kilometri, ceea ce este ciudat. Sunt în formă destul de bună. Ştiam că se întâmplă ceva. Că este ceva diferit”

ADVERTISEMENT

În momentul în care starea s-a înrăutăţit, medicul nu credea că se poate întâmpla ceva mai rău. Logodnica l-a întrebat dacă nivelul de oxigen a căzut mult sub nivelul normal şi Padgett i-a spus că probabil monitorul pe care apar cifrele nu este la fel de bun ca şi cel de la spital.

“Mi-a spus că se pregăteşte să mergem la spital, să nu riscăm nimic”, a spus el. Câteva ore mai târziu, era ventilat. Pe 16 martie, inima se chinuia să reziste, rinichii au fost la un pas de colaps şi plămânii aduceau destul oxigen în corp. Nivelul era atât de jos încât risca să se formeze leziuni ale creierului din cauza lipsei de oxigen.

Echipa l-a conectat pe Dr. Padgett la un aparat numit ECMO care practic poate servi ca inimă artificială, dar şi ca plămân

Apoi a fost transferat la un spital din Seattle unde un specialist în cardiologie a spus că starea de sănătate se deteriorează rapid şi dacă nu se va face ceva, nu va putea să reziste: “Nu ştiam dacă va putea să reziste. Dar am spus că la vârsta lui, fără să fi avut alte probleme, trebuie să încercăm”

Echipa l-a conectat pe Dr. Padgett la un aparat numit ECMO care practic poate servi ca inimă artificială, dar şi ca plămân. Sângele îi este scos din corp, este oxigenat şi returnat. În acest caz, totul s-a făcut în unitatea de terapie intensivă pentur a preveni răspândirea virusului.

Inflamaţia din corp a fost la un nivel uriaş au spus doctorii din spital şi i s-a administrat un tratament folosit pentru pacienţii care au cancer şi care au reacţii similare din partea sistemului imunitar.

“Când m-am trezit mi s-a spus că oamenii nu mai pleacă din casele lor şi totul este închis”

Pe data de 23 martie i-au scos aparatul ECMO, iar patru zile mai târziu tubul care îl ajuta să respire a fost înlăturat. După două săptămâni de comă indusă, Dr. Padgett s-a trezit. Nu ştia unde este în primele zile şi i-a fost greu să înţeleagă ce s-a întâmplat în cele două săptămâni de comă.

În acest interval, Guvernul a luat măsurile de izolare: “Când m-am trezit mi s-a spus că oamenii nu mai pleacă din casele lor şi totul este închis”, a spus medicul. Nunta sa va trebui să fie şi ea reprogramată.

Dr. Padgett a atras atenţia asupra virusului distrugător: “Mă gândesc la colegii mei care se află încă în prima linie. Mă tem pentru ei”. Medicul lucrează acum la recuperarea fizică şi mentală. Nu ştie dacă îşi va recăpăta funcţia cognitivă în mod complet, având probleme de memorie şi probleme de atenţie.

În două sau trei luni vrea să se întoarcă la treabă, în ciuda riscurilor: “Ca un medic la urgenţe, mergi în fiecare salon şi ai grijă de tot ceea ce este acolo. Mergând înapoi nu cred că se va schimba ceva, sper să nu” 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: