Fotbal intern

Doctorul naționalei rupe tăcerea. “Câştig pe oră cât luam la lot pe zi!”

24.05.2018 | 19:00
Doctorul nationalei rupe tacerea Castig pe ora cat luam la lot pe zi

Doctorul naționalei rupe tăcerea. Dan Oproiu, fostul medic al echipei naţionale de fotbal, a vorbit despre experienţa de doi ani pe care a petrecut-o pe banca tricolorilor, dar şi despre modul în care Cosmin Contra a renunţat la serviciile sale.

Domnule Oproiu, aţi fost anunţat oficial că nu o să mai faceţi parte din staff-ul lui Cosmin Contra?

Nu am fost anunţat oficial, dar ştiam de mult timp că selecţionerul Cosmin Contra doreşte să mă schimbe cu doctorul Stamatescu de la Craiova. Cei doi au mai lucrat la Petrolul, iar Contra îi tot spunea acestuia că o să îl aducă la naţională în locul meu.

Regretaţi  decizia pe care a luat-o Contra?

Sub nici o formă! Pentru mine chiar era un chin să tot bat drumul în România şi să stau departe de copiii mei câte 10 zile pe acţiune. După câte ştiţi şi voi eu locuiesc în Anglia unde am şi serviciul meu de bază. Vreau să ştiţi că eu nu am avut un contract ferm de muncă cu FRF.

Doctorul naționalei rupe tăcerea. “Câştig pe oră cât luam la naţională pe zi!”

Ce vreţi să spuneţi?

Păi, leafa mea nu era una mare. Eu primeam ceva cum s-ar spune simbolic. Eram plătit pe zi, atunci când veneam la o acţiune a naţionalei, iar cea mai lungă acţiune era de 10 zile. Păi eu câştig, aici, la mine la clinică, în Anglia, pe oră, cât câştigam pe zi la o acţiune a echipei naţionale. Vă spun acest lucru ca să vă daţi seama că nu am lucrat la naţională pentru bani.

Dar totuşi de ce Cosmin Contra a renunţat la dumneavoastră?

Nu îl condamn deloc! Cosmin s-a comportat foarte bine cu mine, iar eu consider că el este liber să îşi aleagă staff-ul aşa cum îşi doreşte. Însă nu m-a anunţat nimeni oficial că nu voi mai lucra la naţională, dar lucrurile sunt clare pentru că v-am spus că ştiam de intenţia înlocuirii mele cu medicul Stamatescu de la Craiova. Am avut o discuţie acum câteva zile cu medicul Meiu, noi mereu ne puneam la punct strategia pentru fiecare acţiune, dar i-am spus să ia acum legătura cu medicul Stamatescu deoarece cărţile sunt deja făcute.

”Chiricheș a intrat pe riscul lui pentru România!”

Cum îi lăsaţi gestiunea medicului Stamatescu?

Cu totul pus la punct. În nici un caz el nu se va afla în situaţia în care m-am aflat eu după ce am preluat ştafeta de la Pompiliu Popescu. Dânsul nu m-a lăsat atunci cu nimic. A trebuit să pornesc de la zero, cu medicamente, fişele jucătorilor, cu absolut totul. Acum, noi la lot avem o colaborare cu Spitalul Regina Maria, iar toate datele medicale ale jucătorilor sunt centralizate. După ce medicul Stamatescu o să primească parola o să găsească pe calculator absolut tot ce vrea să ştie despre starea de sănătate a jucătorilor.

Apropo, vorbeam mai devreme despre starea medicală a jucătorilor, ce ne puteţi spune despre faptul că Vlad Chiricheş s-a operat la umărul stâng?

Foarte bine! Ştiam despre problemele medicale pe care Vlad le are la umăr. Vreau să vă spun că eu i-am pus umărul la loc lui Chircheş pe teren de vreo trei ori în ultimele meciuri. Înainte de partide discutam cu Vlad Chiricheş şi îi spuneam că sunt şanse mari să îi sară umărul în timpul duelurilor pe care le va avea cu adversarii din cauza acelor probleme. Dar el îmi spunea că intră pe teren pe riscul lui deoarece face acest lucru pentru ţara lui. La Napoli i-a sărit umărul, dar medicii de acolo nu au putut să i-l pună la loc aşa cum am putut eu. În mod sigur, după operaţie Chiricheş o să revină şi mai puternic.

“Alibec mi-a recunoscut că fumează!”

Dar despre problemele lui Alibec ce ne puteţi spune?

Alibec este un fotbalist dificil. El nu prea răspunde la telefon când este sunat şi, după ce am văzut că nu prea răspunde, nici eu nu am încercat să mai discut cu el în particular. El nici nu prea mai are încredere în doctori după problemele de sănătate pe care le-a tot avut în ultimul timp.

Are probleme Alibec din cauza fumatului?

Nu vreau să discut prea mult pe tema acestui subiect, dar Alibec mi-a recunoscut că fumează după ce, înaintea unor antrenamente, atunci când era la lot, l-am tot văzut că tuşeşte. În rest, nu vreau să mai discut despre Alibec pentru că el nici nu a mai fost selecţionat la lot în ultima perioadă.

În ultimul timp la acţiunile naţionalei României a fost convocat şi Bogdan Lobonţ, despre care mulți spun că este prea ”bătrân”. Despre el ce ne puteţi spune?

Vreau să ştiţi că Lobonţ, când venea la lot, el venea în programul unui fotbalist. La 40 de ani, Lobonţ are o fişă medicală impecabilă. Poate că vă surprinde, dar Lobonţ se află în greutatea normală pentru un fotbalist şi este ok medical din toate punctele de vedere.

În tot această perioadă aţi avut vreo ofertă să lucraţi şi la un club din România?

Am avut, dar nu este corect să vă dau numele echipei din Liga 1 care m-a dorit din respect pentru medicul care acum lucrează la formaţia respectivă.