News

Doctorul sportivilor, Ion Bogdan Codorean, îi avertizează pe turiști: “A crescut numărul accidentarilor la sporturile pe plajă”

16.07.2019 | 15:16
Doctorul sportivilor Ion Bogdan Codorean ii avertizeaza pe turisti A crescut numarul accidentarilor la sporturile pe plaja

 “Numărul accidentărilor ca urmare a practicării sporturilor pe plajă a crescut anul acesta față de alți ani”, avertizează Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă.

Doctorul sportivilor, Ion Bogdan Codorean, îi avertizează pe turiști: “Cel mai riscant e fotbalul pe plajă”

Fotbalul, voleiul, badmintonul, kite-ing-ul, skiul nautic fac parte din bucuriile verii si ale vacantelor la mare daca exista atenție și ponderație, însă ele se pot lăsa și cu entorse de glezna și de genunchi, fracturi de gleznă, rupturi de ligament sau de menisc dacă sunt practicate extrem și fără grijă.

“În timpul jocurilor de fotbal sau de volei pe plajă se aleargă după minge, nisipul nu e drept, îți alunecă piciorul, te trântești pe nisip și se pot produce accidentări neplăcute. La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se rasucește kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta, iar la schi nautic, se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară și se pot produce accidentări foarte grave.

Însă dintre toate, aș putea spune că cel mai riscant este fotbalul pe plajă, pentru că obosești mult mai repede, pentru că alergi mult pe suprafata denivelată, există și contact, aluneci, te arunci pe jos, spune dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică practicarea sporturilor pe plajă.

Doctorul sportivilor, Ion Bogdan Codorean, îi avertizează pe turiști “A crescut numărul accidentarilor la sporturile pe plajă”
Doctorul sportivilor, Ion Bogdan Codorean, îi avertizează pe turiști “A crescut numărul accidentarilor la sporturile pe plajă”

Dr. Codorean subliniază că cel mai sigur și sănătos tip de mișcare este alergatul pe malul mării dimineața devreme sau seara, deoarece suprafața de alergare este ideală, nisipul ud este suficient de moale, dar și de drept pentru a nu forța gleznele și încheieturile.

Exista câteva precauții pe care iubitorii de mare și de mișcare pe plajă le pot lua în seama pentru a preveni accidentarile: “Ideal este ca sporturile de plajă să se practice desculț, fără niciun fel de încălțăminte, cu atenție sporită la cioburi sau scoici ascuțite. Șlapii sau papucii de plajă reprezintă cea mai proastă opțiune, pentru că piciorul nu stă fix și se aluneca în ei și astfel se produc cele mai multe dintre entorse, iar în adidași intră nisip cu scoici și creează disconfort”, sfătuiește dr. Ion Bogdan Codorean.