Doctorul Vasile Astărăstoae contestă cifrele Guvernului: “Creșterea numărului de infectări cu COVID era așteptată. Totuşi, cât putem să ne încredem în datele oficiale?” Exclusiv

EXCLUSIV FANATIK
Marian Popovici   
în HotNews
16/07/2020, 14:46
Doctorul Vasile Astărăstoae contestă cifrele Guvernului: “Creșterea numărului de infectări cu COVID era așteptată. Totuşi, cât putem să ne încredem în datele oficiale?” Exclusiv EXCLUSIV FANATIK
Doctorul Vasile Astărăstoae, despre numărul mare de infectări din țara noastră: "Creșterea era așteptată. Dar, cât putem să ne încredem în datele oficiale?". Sursa: hepta.ro

Numărul de cazuri infectate cu noul coronavirus din România a crescut vergitinos în ultima vreme și a ajuns la peste 600 de îmbolnăviri pe zi, cu un record de 777 de cazuri pe 16 iulie, o cifră care nu a fost atinsă nici în primăvară, în vârful pandemiei. 

Pe subiectul creșterii numărului de infectări cu COVID-19, FANATIK a vorbit cu Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

Doctorul consideră că numărul mare de îmbolnăviri nu trebuie să ne îngrijoreze și pune totul pe baza numărului mai mare de testări. Astărăstoae este de părere că nu măsurile de relaxare au dus la creșterea numărului de cazuri:

Doctorul Vasile Astărăstoae, despre numărul mare de infectări din țara noastră: “Creșterea era așteptată”

“Creșterea numărului de cazuri era așteptată și explicabilă, dar nu pe măsurile de relaxare. Este un lucru normal. Când crești numărul de teste, identifici numărul de asimptomatici, sau altfel spus, purtători sănătoși.

Este ca la pescuit. Una este să pescuiești într-un lac sau în mare, una este să pescuiești într-un bazin dintr-o crescătorie. Trebuie să ne întrebăm cât putem să ne încredem în datele oficiale. Metoda PCR este una de genetică moleculară și orice laborator trebuie verificat de o entitate independentă.

Acreditarea doar de la Ministerul Sănătății sau DSP nu este valabilă. Rezultatele trebuie verificate încrucișat. Personalul trebuie să aibă un atestat privind tehnicile de genetică moleculară. Atâta timp cât nu există această validare și personal calificat…

“Când s-au calificat atât de mulți pentru genetică moleculară astfel încât să fie la toate cele 130 de laboratoare”

Eu îmi pun întrebarea când s-au calificat atât de mulți pentru genetică moleculară astfel încât să fie la toate cele 130 de laboratoare. Eu am lucrat genetică moleculară și pot să vă spun că erorile pot depăși limita metodică de 4% dacă personalul nu este calificat sau laboratorul nearcreditat. Deci, pot să fie erori mult mai mari. 

Un lucru care atrage atenția. Dacă ați observat, cazurile din luna iunie și iulie sunt cantonate în spitale și cămine de bătrâni. Sunt rare cazurile în afara acestor locuri. Nu am auzit de cazuri pe plajă, în apa de mare unde virusul este distrus, la magazine, etc. 

“A crescut numărul de testări și dacă facem raportul nu trece de 4% numărul celor depistați pozitiv”

Acest lucru dovedește că epidemia nu este în creștere. A crescut numărul de testări și dacă facem raportul nu trece de 4% numărul celor depistați pozitiv din cel al testărilor. Majoritatea sunt asimptomatici”, a spus Vasile Astărăstoae pentru FANATIK.

Joi, 16 iulie, s-a înregistrat un număr record de cazuri noi de infectarea cu COVID-19: 777 de cazuri. Bilanțul total în țara noastră este de 35.003 cazuri, 24.335 dintre ele fiind externate.

 

Închide ×