News

Doctorul Vasile Astărăstoae explică numărul mare de infecții cu COVID-19 din ultimul timp: “Este sabotat adevărul”. Exclusiv

24.06.2020 | 18:32
Doctorul Vasile Astarastoae explica numarul mare de infectii cu COVID19 din ultimul timp Este sabotat adevarul Exclusiv
ADVERTISEMENT

După o perioadă în care specialiștii în epidemiologie spuneau că România este pe o traiectorie descendentă privind numărul de cazuri COVID-19, cu o medie de aproximativ 100 de infecții pe zi, în ultima săptămână s-au înregistrat creșteri importante ce au dus la o medie de 300 de infecții pe zi. 

Pentru a explica motivele acestei creșteri importante, FANATIK a stat de vorbă pe acest subiect cu profesor doctor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

ADVERTISEMENT

El consideră că această creștere a numărului de cazuri este cauzată de regulile de relaxare impuse de autorități, dar și de faptul că testarea se face în locuri vulnerabile, de unde poate rezulta un număr mai mare de infectați:

Doctorul Vasile Astărăstoae explică numărul mare de infecții: “Testarea se face în zonele vulnerabile: spitale, cămine de bătrâni”

“Sunt două motive pentru creștere. Ținând lumea cu măsuri absurde în casă, când a apărut relaxarea lumea s-a dezlănțuit. Gândiți-vă la modificările psihologice, stai atâtea luni, nu ți s-a permis să ieși în parc, ai o presiune.

ADVERTISEMENT

Această modificare psihologică se manifestă. Este ca o oală cu presiune căreia îi dai drumul la supapă. Nu trebuie să ne îngrijoreze această creștere. Pe de altă parte, numărul mai mare de infectați, atenție, nu a bolnavilor, este cauzată și de modul selectiv în care se face testarea.

Testarea în acest moment se face în zonele vulnerabile, cum sunt spitale, cămine de bătrâni, cămine de copii și este și normal că acolo există o vulnerabilitate. Nu este o testare care să reflecte incidența în populația generală, ci în zonele de concentrare, în zonele vulnerabile”, a spus doctorul pentru publicația noastră.

ADVERTISEMENT

“Aici se face o confuzie. Se anunță că avem atâtea cazuri. Nu, avem atâția infectați din care atâtea cazuri de boală”

Vasile Astărăstoae atrage atenția că se face o confuzie între bolnavi și infectați. Doctorul spun că această confuzie face să pară situația mai gravă decât este, pentru că o mare parte dintre infectați nu sunt neapărat bolnavi:

“Este și normal să apară un număr mai mare de persoane infectate, între care majoritatea sunt asimptomatice, adică nu au această boală. Ei nu sunt bolnavi, sunt infectați. Aici se face o confuzie.

ADVERTISEMENT

Se anunță că avem atâtea cazuri. Nu, avem atâția infectați din care atâtea cazuri de boală. Dar această informație nu ne este dată. Ni se spune doar numărul de testări și numărul de persoane infectate și această denumire de “cazuri” sabotează adevărul”, a declarat Astărăstoae pentru FANATIK.

România se apropie de 25.000 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care peste 17.000 sunt vindecați. Au decedat până în acest moment 1555 de persoane, iar peste 72.000 de persoane sunt în izolare sau carantină.

 

 

ADVERTISEMENT