Document exclusiv. Avem protocolul LPF pentru Liga 1, obligatoriu pentru cluburi după anunţul lui Klaus Iohannis! Câte teste COVID-19 vor face jucătorii

EXCLUSIV FANATIK
Razvan Nicolae    Cristi Coste   
în Casa Pariurilor Liga 1
04/05/2020, 15:21
Document exclusiv. Avem protocolul LPF pentru Liga 1, obligatoriu pentru cluburi după anunţul lui Klaus Iohannis! Câte teste COVID-19 vor face jucătorii EXCLUSIV FANATIK
Cum arată regulamentul LPF pentru reluarea antrenamentelor! Protocolul care va fi obligatoriu pentru toate echipele din Liga 1

UPDATE, 4 mai, ora 15:22 / Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că sportivii pot reîncepe antrenamentele după data de 15 mai, când România iese din starea de urgenţă. În aceste condiţii, fotbaliştii şi cluburile din Liga 1 vor fi obligate să respecte prevederile “Protocolului de reluare a pregătirii centralizate tip cantonament cu circuit închis”, document prezentat în exclusivitate de FANATIK.


ŞTIRE INIŢIALĂ – 27 aprilie

FANATIK a intrat în posesia regulamentului LPF pentru reluarea antrenamentelor. Liga Profesionistă de Fotbal a elaborat un protocol care va ajunge la toate cluburile din Liga 1, scopul principal fiind reînceperea pregătirii centralizate tip cantonament cu circuit închis pentru cluburile din LIGA 1.

Protocolul a fost transmis pentru avizare Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru şi lui Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne.

Cum arată protocolul LPF pentru reluarea antrenamentelor în Liga 1

FANATIK îţi prezintă cum arată regulamentul LPF pentru reluarea antrenamentelor în Liga 1. Liga Profesionistă de Fotbal a întocmit un document numit “Protocol de reluare a pregătirii centralizate tip cantonament cu circuit închis pentru cluburile din LIGA 1”, inspirat din protocoalele folosite în Danemarca, Italia, Spania sau Cehia şi care au fost prezentate recent de FANATIK.

Se urmărește inițierea unui plan de reluare, în regim de cantonament, a procesului de pregătire fizică. Acesta este necesar pentru obținerea de către sportivi a nivelului optim de pregătire fizică pentru participarea la jocuri oficiale.

Cele două fazele ale procesului de pregătire fizică precompetițională sunt:

 • Faza antrenamentului de grup
 • Faza de antrenament colectiv

Principiile de bază ce stau la baza protocolului sunt următoarele:

 • Garantarea siguranței jucătorilor și a familiilor acestora.
 • Garantarea siguranței membrilor staff-ului de antrenori pentru toate cluburile.
 • Garantarea siguranței întregului personal care intră în contact cu jucătorii și cu staff-ul de antrenori, la revenirea în cantona-mentul centralizat.

În acord cu aceste principii, recomandarea noastră și solicitarea venită din partea cluburilor membre este de a se asigura cad-rul necesar pentru organizarea antrenamentelor de grup și colective, pentru o durată de minim 21 zile înainte de reluarea jocu-rilor oficiale”, se arată în primele paragrafe ale protocolului LPF.

Vezi aici documentul oficial al LPF: protocolul complet pentru reluarea antrementelor în Liga 1

Măsurile obligatorii pentru cluburile din Liga 1

Din punct de vedere organizatoric au fost acceptate și devin obligatorii următoarele măsuri:

 • Fiecare club stabilește o listă cu persoanele din staff a căror prezență este esențială pentru desfășurarea ședințelor de antrenament;
 • Întregul personal din cadrul facilităților de cazare, masă și antrenament care deservesc echipele de fotbal va fi identificat în mod corespunzător, cu acreditarea aferentă, stabilindu-se astfel și nivelul măsurilor de protecție pe care fiecare persoană în parte le va urma (înalt sau mediu).
 • Fiecare club stabilește locația exactă în care urmează să desfășoare ședințele de antrenament precum și echipamentele ce urmează să fie utilizate. Locația aleasă va fi folosită exclusiv de prima echipă a clubului și de staff-ul ales conform literei a) și tre-buie să fie izolată de restul spațiilor/clădirilor din cadrul complexului, dacă acestea sunt utilizate de alte persoane.
 • Jucătorii primei echipe, persoanele arătate la litera a) și personalul necesar pentru desfășurarea activităților de dezinfectare, curățenie și sarcini logistice, sunt singurii cărora le este permis accesul în zona menționată mai sus.
 • Se vor stabili principii de achiziționare a produselor, astfel încât acestea să respecte și să fie în acord cu obiectivele acestui protocol.
 • Se vor dezinfecta echipamentele și facilitățile de cazare, masă și antrenament conform programului stabilit.
 • Se va stabili un cod de conduită care trebuie urmat de toate persoanele implicate în procesul de pregătire fizică a jucătorilor.
 • Personalul tehnic din cadrul fiecărui club vor stabili metode de antrenament care să reducă la minim activitățile ce implică un nivel ridicat de interacțiune de grup.
 • Se vor efectua continuu controalele medicale și testări covid-19, conform indicațiilor date de autoritățile sanitare.
 • Așa cum s-a arătat, măsurile din acest protocol vor fi aduse la îndeplinire suplimentar față de cele stabilite Ministerul Sănătății. Recomandările capătă caracter de obligativitate cel puțin cu privire la:
 1. Igiena mâinilor (dozatoare cu gel hidroalcoolic sau săpun și apă, ca alternativă).
 2. În ceea ce privește eticheta respiratorie:
 • Se va acoperi nasul și gura cu un șervețel atunci când se tușește sau strănută, apoi șervețelul va fi aruncat într-un coș de gunoi cu capac și pedală. În cazul în care șervețelele nu sunt disponibile, se va utiliza interiorul cotului, pentru a evita apariția germenilor pe mâini.
 • Se va evita atingerea ochilor, nasului și a gurii.
 • Se vor respecta întocmai protocoalele indicate/adecvate de igienă respiratorie (ref. măști de protecție, frecvența de schimbare a materialelor sanitare etc).
 • Se va menține distanțarea socială de cel puțin 2 m (exceptând părțile de antrenament care presupun contact fizic direct între jucători).
 • Vor fi asigurate resurse adecvate pentru asigurarea curățeniei și dezinfectării corespunzătoare a spațiilor și terenurilor ce urmează a fi utilizate în procesul de pregătire fizică a jucătorilor. Este esențial să se acorde o atenție deosebită suprafețelor atinse frecvent, cum ar fi uși, balustrade, butoane mecanice etc.
 • Testele COVID-19 care urmează să fie efectuate vor fi cele pe care departamentele medicale ale cluburilor le consideră adec-vate.
 • Înlocuirea, la sfârșitul fiecărei zile, a măștilor de protecție și a mănușilor.

Cum vor arăta antrenamentele echipelor din Liga 1, conform noului protocol

Faza antrenamentului de grup

“În această fază a reluării antrenamentului, jucătorii din prima echipă urmează să fie împărțiți în trei grupe a cate 8 jucători, cu sedinte de antrenament de grup succesive, pe parcursul a trei intervale de timp, astfel încât să se evite prezenta lor, în același moment, în oricare dintre zonele si facilitatile bazei de antrenament.

În această fază de pregătire, testele COVID-19 care vor fi efectuate, vor fi cele alese de departamentele medicale ale cluburilor, in colaborare cu autoritatile sanitare competente”

 • Jucătorii trebuie să se prezinte, la vestiarul desemnat, la ora programată pentru grupul din care fac parte.
 • În fiecare ședință de antrenament, vor fi folosite trei vestiare, ceea ce înseamnă că în fiecare interval de timp vor fi trei jucători în fiecare vestiar. Acest aranjament este conceput pentru a asigura respectarea recomandărilor privind izolarea socială.
 • Fiecare jucător își va găsi ghetele și kit-ul de antrenament pregătite pentru el. Acestea vor fi amplasate, cât mai departe unele de celelalte, în respectivul vestiar.
 • La sfârșitul ședinței de antrenament, jucătorii își vor folosi vestiarele desemnate pentru a face duș și își vor lăsa kit-ul de antre-nament uzat în coșurile de haine. Ghetele lor trebuie să fie lăsate în locul în care s-au echipat

Ședința de antrenament pe teren este pregătită și supravegheată de membrii staff-ului de antrenori

“Recomandarea generală este ca ședințele de antrenament să urmeze instrucțiunile de distanțare socială, pentru a reduce riscul potențial de contaminare”

Personalul necesar pentru desfăşurarea activităţilor

 • Staff-ul de antrenori: 3-4 persoane (antrenor principal, secund, de portari, preparator fizic)
 • Fizioterapeut: o persoană
 • Magaziner: o persoană
 • Personal de curățenie: până la 3 persoane
 • Personal spalatorie: până la 2 persoane
 • Bucătar: o persoană
 • Medic: o persoană
 • Administrator: o persoană

Faza de antrenament colectiv

“Faza ședințelor de antrenament colectiv constă într- o revenire completă la antrenarea întregului grup sau, cu alte cuvinte, o revenire la normalitate. Pe parcursul acestei faze, vor fi menținute cele mai stricte măsuri de igienă și dezinfectare, cu un accent deosebit pe locațiile care, pe toată durata procedurii, au fost evidențiate ca reprezentând cel mai mare risc de contaminare.

În această etapă se continuă măsurile de igienă prevazute, până la emiterea de catre autoritatile sanitare competente a unor dispozitii de relaxare sau ridicare a restrictiilor in vigoare”

 • Tot personalul din unitate trebuie să poarte mănuși și mască.
 • Accesul la vestiar, sala de fitness și la zonele de fizioterapie trebuie redus, cât mai mult, în rândul celor care nu fac parte din staff-ul de antrenori și jucători.
 • Orice persoană care intră în unitate/locație trebuie dezinfectată (inclusiv echipamente și îmbrăcăminte).
 • Gelurile hidroalcoolice vor fi puse la dispoziție, iar necesitatea de spălare a mâinilor, în mod regulat, și respectarea sfaturilor emise de autoritățile sanitare trebuie subliniată.
 • Tot personalul trebuie să poarte mănuși și măști de protecție în timpul petrecut în unitate/locație, acestea urmând a fi în-locuite zilnic.
 • Prezenta jucatorilor si a staff-ului, în același timp, in zona de fizioterapie sau sala de fitness, trebuie limitata astfel incat sa se mentina distantarea sociala de minimum 2 m, recomandarea fiind ca accesul sa se mentina in limita grupurilor desemnate in faza anterioara.
 • Vor fi puse la dispoziție cât mai multe vestiare, cu eforturi pentru a menține aceleași grupuri de vestiar, ca în faza anterioară.
 • Vestiarele, zonele de fizioterapie și sala de fitness vor fi dezinfectate complet de fiecare dată când un jucător le folosește. Pe cât posibil, se vor depune eforturi pentru ca accesul la aceste facilități să fie organizat în grupuri, ca în faza anterioară.

Câte teste COVID 19 vor face jucătorii din Liga 1

 • 3.1) Testarea pentru COVID-19

Înainte de inițierea programului centralizat de pregatire, toti cei care urmează să participe la antrenamentele din cantonament, trebuie să efectueze in mod obligatoriu minim două teste COVID-19 aprobate oficial, care urmează să se desfășoare pe parcursul a două ședințe separate.

Primul dintre cele două teste trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de începerea antrenamentelor din cantonament și are ca scop detectarea persoanelor care sunt infectate la efectuarea testului și care, deși nu prezintă niciun simptom, pot contamina alte persoane.

Al doilea test trebuie să fie efectuat cu puțin timp înainte de începerea cantonamentului.

Ce măsuri vor fi luate dacă este identificat un caz pozitiv de COVID-19

Dacă un membru al echipei, staff-ul de antrenori sau un angajat al clubului, care face parte din cantonament, se dovedește pozitiv pentru COVID -19, vor fi respectate instructiunile si protocoalele autoritatilor sani-tare si medicale competente/relevante dupa cum urmeaza:

 • Izolarea imediata a pacientului (persoana depistata pozitiv) intr-o locatie situată in afara bazei de cantonament, spre exemplu la locuinta proprie.
 • Testarea tuturor jucatorilor din grupul de antrenament respectiv, pre-cum si a antrenorilor si a angajatilor cu care acesta a intrat in contact, con-comitent cu izolarea acestora pana la sosirea rezultatelor testarii.
 • Curățarea si dezinfectarea specifica a tuturor facilitatilor la care persoana depistata pozitiv a avut acces pe perioada cantonamentului.
Închide ×

FANATIK.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a FANATIK.RO cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Am înțeles