News

Document. Noi propuneri pentru reîntoarcerea elevilor în şcoli. Primii vor fi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a. Asociaţiile de părinţi: “Copiii noștri nu vor fi tocmai sănătoși”

27.04.2020 | 11:53
Document Noi propuneri pentru reintoarcerea elevilor in scoli Primii vor fi cei din clasele a VIIIa si a XIIa Asociatiile de parinti Copiii nostri nu vor fi tocmai sanatosi
ADVERTISEMENT

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trimis mai multe propuneri legate de redeschiderea școlilor către Ministerul Educației, dar asociaţiile de părinții nu sunt de acord cu toate variantele propuse de instituție.

Cum vede inspectoratul redeschiderea școlilor

Potrivit unui document intrat în posesia FANATIK, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a propus Ministerului Educației o serie de măsuri pentru redeschiderea școlilor. Primul punct de pe foaia cu propuneri face referire la revenirea în unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

“Primele două săptămâni vin în unitate clasele a VIII a și a XII a: se dau teze, se ascultă pe baza recapitulărilor, se încheie medii, se completează foi matricole, se depun cereri pentru examene. Elevii lucrează pe grupe (maxim 15 în sală, distanțați fizic), pe baza unui nou orar.”

După ce elevii din anii terminali au încheiat evaluările pentru semestrul II, inspectoratul propune ca și elevii din clasele V-VII, respectiv IX-XI să vină la școală pentru a li se încheia mediile. Documentul poate fi consultat AICI.

ADVERTISEMENT

“Următoarele două săptămâni vin în unitate clasele V, VI, VII a și IX, X, XI a în DOUĂ SCHIMBURI CU DEZINFECTARE ÎNTRE SCHIMBURI: se dau teze, se ascultă pe baza recapitulărilor, se încheie medii, se completează foi matricole. Elevii lucrează pe grupe (maxim 15 în sală, distanțați fizic) pe baza unui orar nou.”

Ce spun asociațiile de părinți

Totodată, propunerea făcută de Inspectoratul Școlar al Muncipiului București prevede ca elevii din clasele I-IV să încheie anul online, prin intermediul calificativelor.

ADVERTISEMENT

FANATIK a vrut să afle ce părere au părinții despre propunerile trimise de inspectorat către Ministerul Educației.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că doar elevii aflați în anii terminali ar trebui chemați la școală, pentru o perioadă de timp cât mai scurtă, pentru a li se încheia mediile.

ADVERTISEMENT

“O decizie referitor la începutul școlii poate să își asume doar Grupul pentru Situații de Urgență și Ministerul Educației și Cercetării. Punctul de vedere al federației este ca doar anii terminali să vină pentru o perioadă scurtă de timp la școală, astfel încât să li se închidă media, pentru că legislația nu permite predarea și evaluarea în online.

Pentru ceilalți ani, închiderea anului școlar cu găsirea soluției pentru online și recuperarea programei școlare pentru anul școlar următor, printr-o programă impusă de Ministerul Educației și Cercetării”, a declarat Iulian Cristache, în exclusivitate pentru FANATIK.

Astfel, federația susține că nu se poate lua decizia de a chema elevii din anii non-terminali la clase, iar singura hotărâre asumată legată de redeschiderea școlilor ar trebui să fie doar pentru elevii aflați în ani terminali, astfel încât aceștia să poată ulterior să susțină examenele finale.

Anul școlar următor va fi la fel de dificil

Sistemul de învățământ are în față o perioadă foarte grea, este de părere președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, întrucât din toamnă, când ar trebui să înceapă noul an școlar, riscul ca noul coronavirus să revină în forță este foarte mare.

“Orice decizie se va lua, va nemulțumi o parte sau alta, că așa suntem noi contruiți, ca nație. Nu va fi ușor nici anul următor, pentru că din toamnă cu certitudine vom avea acest virus din nou.

Trebuie să ne gândim pe o perioadă lungă de timp, nici copiii noștri nu vor fi tocmai sănătoși, ținându-i luni de zile în case, pot fi afectați psihic și trebuie să găsim o soluție”, a mai spus Cristache, în exclusivitate pentru FANATIK.

Până atunci, Ministerul Educației trebuie să găsească cea mai bună soluție pentru a limita răspândirea infecției COVID-19 și, în același timp, să ajute elevii să încheie acest an școlar. Indiferent de decizie, aceasta nu va mulțumi pe toată lumea.

“Chiar și la anii terminali sunt probleme, sunt unii care nu vor să-și trimită copiii și atunci trebuie găsită o soluție și pentru ei, să li se dubleze nota, să se țină cont de nota de pe primul semestru, deci trebuie venit cu o procedură punctuală pentru orice situație.

Trebuie să ținem cont de toți, chiar și de cei care nu vor să-și trimită copiii la școală”, a declarat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, în exclusivitate pentru FANATIK.

Iulian Cristache ne-a mărturisit că Ministerul Educației ține în permanență legătura cu asociațiile de părinți, iar o decizie finală legată de redeschiderea școlilor urmează să fie luată în zilele următoare.

“Avem un grup operațional pe platforme online și acolo discutăm și decidem. Toate comunicatele au fost în urma unor discuții, există deschidere 100% din partea Ministerului Educației și Cercetării.

Teoretic, în maximum două săptămâni, dar eu cred că săptămâna aceasta vom avea o decizie finală”, a mai declarat președintele asociației de părinți, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: